Kerk & religie

Birma vraagt World Vision om hulp

De regering van Birma heeft de christelijke hulporganisatie World Vision gevraagd uitgebreid te assisteren bij noodhulp en wederopbouw van het land.

Kerkredactie
7 May 2008 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
Birma vraagt World Vision om hulp. Foto EPA
Birma vraagt World Vision om hulp. Foto EPA

Naast World Vison heeft het regime van het gesloten land ook Unicef en de Japanse ontwikkelingsorganisatie JICA officieel om hulp gevraagd, aldus Wouter Kok van World Vision Nederland, dat inmiddels een noodhulpactie gestart is. Het verzoek van de overheid is volgens hem te danken aan de goede contacten en de reputatie die de organisatie gedurende veertig jaar werk in Birma heeft opgebouwd. Inmiddels zijn al enkele visa voor medewerkers binnen.Ook ZOA-Vluchtelingenzorg, Red een Kind en Woord en Daad beginnen een gezamenlijke hulpactie. ZOA, dat een Nederlandse medewerker heeft in Birma, werkt in het land sinds kort samen met Red een Kind. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de cycloon Nargis, die afgelopen weekend over Birma trok. Het deputaatschap hulpverlening in bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten is bezig om een hulpactie op te zetten, meldt algemeen secretaris L. van der Maas. Hij probeert contacten te leggen in Birma via een Amerikaanse organisatie die mensen ter plekke heeft. De communicatie verloopt echter moeilijk omdat alle verbindingen zijn weggevallen.

Van de circa 50 miljoen inwoners van Birma zijn er volgens het statistische handboek Operation World 3,9 miljoen christen (8,7 procent). De overgrote meerderheid (83 procent) van de Birmezen is boeddhist. De meeste christenen behoren tot etnische minderheden. In het land zijn zo’n 160 buitenlandse zendelingen actief, die hun werk niet openlijk kunnen doen. Zendingsorganisaties die er medewerkers hebben, treden daarom daarover niet in de publiciteit. Birma, dat een beperkte mate van godsdienstvrijheid kent, staat 25e op de ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Volgens een betrokkene zijn de gevolgen van de ramp voor lokale kerken en christenen nog niet te overzien. Als de hulp gegeven gaat worden via etnische lijnen, gaat een mogelijkheid om samen als christenen te getuigen verloren, zo vreest hij. Het regime bevordert een dergelijke strategie, omdat het in het zadel kan blijven door stammen tegen elkaar op te zetten, aldus de zegsman.

Meer over
Birma
Cycloon

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer