Binnenland

Baby Donna blijft in Nederland

Baby Donna mag in Nederland blijven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdagmorgen bepaald in een zaak die was aangespannen door de biologische Belgische vader van Donna.

ANP
7 May 2008 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:49

De man had de baby verwekt bij een Vlaamse draagmoeder, omdat zijn eigen vrouw onvruchtbaar is. Tegen de afspraken in verkocht de draagmoeder de baby echter aan Nederlandse pleegouders. De rechtbank in Utrecht bepaalde drie jaar geleden ook al dat Donna voorlopig in Nederland mocht blijven.De biologische vader kwam daartegen in het geweer, maar de rechtbank heeft zijn verzoeken afgewezen.

Donna werd in februari 2005 geboren uit een Belgische draagmoeder. Die verkocht haar via internet aan een Nederlands echtpaar uit Leusden. De draagmoeder heeft lange tijd gezegd dat haar eigen echtgenoot de biologische vader was. In april 2007 jaar bleek uit DNA-onderzoek dat een ander te zijn, die een rechtszaak begon.

De biologische vader reageerde vandaag ontgoocheld. „Dit hadden we niet verwacht. Hier zitten we nu. Ik krijg niet eens bezoekrecht”, zei de vader tegen de Vlaamse VRT-radio.

De man en zijn vrouw hadden hun huis al geheel ingericht om het kind er te laten wonen. Ze overleggen met hun Nederlandse advocaat over eventuele verdere juridische stappen.

De pleegmoeder wordt niet ontzet uit de voogdij, zoals de biologische vader had verzocht. Wel bepaalde de rechtbank dat Donna onder toezicht wordt gesteld van jeugdzorg. De rechtbank is van mening dat de druk op het gezin door de media-aandacht en de juridische procedures zo groot is dat geen enkel gezin die zonder hulp aan zou kunnen. De Nederlandse pleegouders zijn zich volgens de rechtbank bovendien onvoldoende bewust dat het opvoeden van Donna bijzondere eisen stelt.

Ook het verzoek van de vader om een omgangsregeling wees de rechtbank af. De rechtbank vindt het wel belangrijk dat Donna haar biologische vader leert kennen. Maar eerst moet de vader aanvaarden dat Donna opgroeit in een pleeggezin, oordeelde de rechtbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer