Politiek

Coalitie wil verder met OV-chipkaart

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn sterk voorstander van doorgaan met de invoering van de OV-chipkaart.

Redactie politiek
7 May 2008 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn sterk voorstander van doorgaan met de invoering van de OV-chipkaart. Foto ANP
De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn sterk voorstander van doorgaan met de invoering van de OV-chipkaart. Foto ANP

Hun fractiespecialisten waren dinsdag uitgesproken positief na gesprekken in Londen. Die stad kent al jaren een eigen variant, de Oyster Card. Daarvan zijn circa 10 miljoen exemplaren in omloop.De problemen rond de betrouwbaarheid van de OV-chipkaart leidden drie weken geleden tot een voorlopig ’hoogtepunt’ in de Tweede Kamer met een motie van wantrouwen tegen verantwoordelijk staatssecretaris Huizinga (Verkeer). De onvrede onder de oppositie over haar regierol na het definitief kraken van de kaart door onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen was groot. De motie, een initiatief van GroenLinks en SP, haalde geen meerderheid.

„Ze kijken ons hier buitengewoon glazig aan als we praten over hackers”, vertelt CDA’er Mastwijk vanuit Londen. „De man op de straat begrijpt niets van de commotie. Waar maken jullie je druk om, zeggen ze ons.”

Mastwijk maakt deel uit van een zeskoppige Kamerdelegatie die deze week langs drie Europese steden toert. Behalve Londen zijn dat Stockholm en Berlijn. Bedoeling is vooral poolshoogte te nemen van systemen voor een kilometerheffing. Maar in Londen zijn gesprekken ingelast over de ervaringen met de Oyster Card met het Londense vervoersbedrijf Transport for London en London Travel Watch, een consumentenorganisatie.

De laatste was „positief” en bij het vervoersbedrijf „hoorden we geen kwaad woord” over de Oyster Card, aldus Mastwijk. Hij rekent er niet op dat de chipkaart vanaf 1 januari volgend jaar, zoals de bedoeling was, de strippenkaart en het treinkaartje vervangt. Maar afschrijven doet hij de kaart zeker niet, en de plannen in de ijskast zetten zolang er geen betrouwbare kaart is, is evenmin aan de orde. „We moeten werken aan een verdere uitrol vanuit Rotterdam en Amsterdam en ondertussen werken we verder aan een veiligere kaart. De gevaren zijn niet zo groot dat je jaren niets moet doen.”

Volgens PvdA’er Roefs is de Oyster Card ook al gekraakt. Er wordt volgens haar wel gewerkt aan een nieuwe, veiliger kaart die eind 2010 de huidige moet vervangen. „Ze gaan ervan uit dat deze kaart nog drie jaar mee kan”, zegt ook Cramer (ChristenUnie).

Voor SP’er Roemer verandert er niets aan zijn insteek dat er een betrouwbare chipkaart moet komen die op draagvlak bij de gebruikers kan rekenen. Hij vindt de Oyster Card niet te vergelijken met de OV-chipkaart. Voor De Krom (VVD) is er niets nieuws onder zon. „We wisten al dat er in Engeland geen grote paniek was over het hacken.” De bal ligt wat hem betreft bij staatssecretaris Huizinga. „Zij moet antwoord geven op één vraag: Hoe groot is het risico dat op grote schaal wordt gefraudeerd met de kaart?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer