Afscheid Ahern in het teken van vrede
De Ierse premier Bertie Ahern is dinsdag afgetreden na het land elf jaar te hebben geleid. Tijdens Aherns tweeënhalve ambtstermijn maakte Ierland een ongekende economische groei door en kwam er eindelijk vrede in Noord-Ierland.
De premier vertrekt vanwege twijfels over financiële belangen van de politicus. Dinsdag stond zijn afscheid in het teken van zijn pogingen vrede te stichten.Samen met de premier van Noord-Ierland, Ian Paisley, opende hij een toeristencentrum bij de rivier de Boyne, sinds 1690 symbool van het conflict tussen protestanten (Britten) en katholieken (Ieren) in Noord-Ierland. Meer dan 1500 mensen keken toe hoe Ahern en Paisley een oud zwaard gebruikten om het lint door te snijden.
De Noord-Ierse predikant-politicus Paisley gaf Ahern een Engelse King Jamesbijbel uit de 17e eeuw cadeau. „Misschien kan ik je er later nog de uitleg bij geven zoals ik het zie”, grapte de protestantse leider. Paisley zelf legt later deze maand zijn ambt neer.
Aherns opvolger Brian Cowen zou woensdag worden aangesteld. Nadat Ahern zijn aftreden begin april aankondigde, prees Cowen hem als een „bijzonder man die bijzondere dingen voor zijn land heeft gedaan.” President Mary McAleese zei destijds dat hij alle krediet verdient voor het werk dat hij heeft verricht.
De Britse ex-premier Tony Blair, die met Ahern tal van conferenties over Noord-Ierland leidde en goed met hem bevriend raakte, zei dat hij moet worden herinnerd vanwege de cruciale rol die hij heeft gespeeld bij het bereiken van vrede in Noord-Ierland. Blair wees ook op het transformeren van de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en de Ierse Republiek en de economische en sociale vooruitgang die Ierland onder Aherns leiding doormaakte.
Dinsdag riep Ahern de Ieren ertoe op vooral naar de toekomst te kijken. „Laat ons elkaar en onze identiteit respecteren in de toekomst. Laat ons ons verzoenen, laat ons vrienden zijn en laat ons in vrede leven”, zei hij aan de oever van de Boyne.
Het aftreden van Ahern houdt verband met de ontdekking dat hij in de eerste helft van de jaren negentig in het geheim meer dan 100.000 euro aan contanten kreeg van zakenlieden. Sinds de beschuldigingen anderhalf jaar geleden de kop opstaken, is Aherns positie steeds zwakker geworden.
Aanvankelijk beweerde Ahern slechts twee bedragen te hebben ontvangen van persoonlijke vrienden. Maar het corruptieonderzoek dat tegen hem werd ingesteld stuitte op meerdere geheime betalingen door zakenlieden.