„Carter wil bemiddelen in Nigeria”
De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft toegezegd te bemiddelen tussen rebellen van de olierijke Nigerdelta en Nigeria, op voorwaarde dat hij wordt uitgenodigd door de Nigeriaanse overheid. Dat hebben de rebellen dinsdag in een verklaring laten weten.
De opstandelingen beloofden een staakt-het-vuren als de gesprekken zouden plaatsvinden. Opstandelingen van de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta (MEND) maken zich geregeld schuldig aan ontvoeringen in het West-Afrikaanse land.De rebellen eisen een groter aandeel in de opbrengsten van de olie-industrie. Ze willen dat Carter hierover met de regering gaat onderhandelen. „Als de regering deze kans op vrede laat liggen, gaan wij door met onze acties”, aldus de MEND. De vicevoorzitter van het Carter Centre liet weten dat de oud-president een verzoek namens alle partijen serieus zal nemen, maar noemde een eventuele bemiddeling „zeer prematuur.”
Carter had eind april in de Syrische hoofdstad Damascus een gesprek met de topman van Hamas in ballingschap, Khaled Meshaal, over een mogelijk bestand tussen Hamas en Israël in de Gazastrook en de vrijlating van een Israëlische militair in handen van Hamas. Daarna reisde de Nobelprijswinnaar voor de vrede af naar Jeruzalem om de Israëlische politici te informeren over zijn gesprekken met Hamas.
In januari verzochten MEND-rebellen de acteur George Clooney, vredesambassadeur van de Verenigde Naties (VN), te bemiddelen. Carter bemiddelde eerder in 1999, maar zonder succes. Hij kent vele vooraanstaande leden van de militante facties.
Rebellen in de olierijke Nigerdelta bliezen zaterdag drie oliebronnen op van Shell. Het ging om de vijfde aanslag op de Nigeriaanse olieindustrie in de afgelopen weken. Volgens een woordvoerder van Shell is een zogeheten flowstation, een verzamelpunt voor olie, geraakt. Olie lekt weg uit de leidingen, waardoor de productie deels is stilgelegd. Analisten verwachten dat de aanvallen volgende maand zullen toenemen wanneer een proces begint tegen rebellenleider Henry Okah.
Nigeria mag op papier met al zijn olie stinkend rijk zijn, in de praktijk leeft 60 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Het land is de grootste olieproducent van Afrika en het behoort tot de belangrijkste olielanden ter wereld.