Bloemenveiling klaagt over verpakkingstaks
De verpakkingsbelasting is een typische vorm van zinloze regelgeving van de overheid. Dat stelde bestuursvoorzitter Gerrit Ravensberg van bloemenveiling FloraHolland dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
FloraHolland, begin dit jaar ontstaan na een fusie tussen Bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland, is de grootste veiling van snijbloemen en planten ter wereld. Vorig jaar verhandelden de gezamenlijke bloemenveilingen voor ruim 4 miljard euro aan bloemen en planten, een stijging van 4,4 procent.„Wij kunnen de belasting niet doorberekenen aan de klant, zoals de supermarkten doen, omdat we niet direct leveren aan de consument”, aldus Ravensbergen. Hij pleit dan ook voor vrijstelling van de belasting.
De belasting is voor de veiling extra vervelend omdat het moeilijk te herleiden is welke bloemen en planten voor de Nederlandse markt bestemd zijn en welke voor het buitenland.
Volgens Ravensbergen leidt de verpakkingstaks dan ook alleen maar tot extra kosten en levert het de overheid weinig op. De heffing is begin dit jaar ingevoerd om de afvalberg kleiner te maken en het gebruik van milieuvriendelijke materialen te stimuleren.
FloraHolland profiteerde het afgelopen jaar vooral van hogere prijzen. De aanvoer bleef met 11 miljard snijbloemen en 1,2 miljard kamer- en tuinplanten ongeveer gelijk met 2006. Het bedrijfsresultaat daalde van 17 miljoen in 2006 tot 16 miljoen euro in 2007. Dit had te maken met extra kosten en lasten vanwege de fusie.
Een grote investering die nog op stapel staat, mits de leden van de veiling deze goedkeuren, is de uniformisering van de stapelwagens. Hierop worden de bloemen vervoerd. De karren van de voormalige Bloemenveiling Aalsmeer worden verkocht. Die van FloraHolland worden behouden, maar moeten ook worden aangepast.
In totaal vergt dit een investering van 80 miljoen euro. „Het levert de totale keten per jaar ongeveer 30 miljoen euro aan besparingen op. Handelaren hoeven bijvoorbeeld niet meer verschillende karren aan te schaffen.”
In de eerste vier maanden van dit jaar daalde de omzet van tuinplanten flink door de relatief koude periode in de eerste drie maanden van het jaar. Ook kampt de sector met verslechterde economische omstandigheden, de negatieve valuta-effecten en hoge energieprijzen.