Veedieven in Italië opereren zonder lasso
Veedieven behoren tot een beroepsgroep die vooral in de geschiedenisboekjes voorkomt. Maar in Italië zijn ze helemaal terug van weggeweest. Voorzitter Sergio Marini van Coldiretti, de Italiaanse boerenbond, luidde in het dagblad La Stampa de noodklok.
Jaarlijks, zegt hij, worden 100.000 beesten van het land geroofd. Van runderen en paarden tot schapen en geiten. Marini reageerde op het werk van een gerechtelijk onderzoeksteam uit Verona, dat medio april naar buitenkwam na de arrestatie van 42 veedieven in Zuid-Italië.Uit het onderzoeksrapport is voor het eerst op te maken hoe de moderne veedieven te werk gaan. Ze opereren anno 2008 niet solo, rijden geen paard en hebben geen lasso, maar laden strak georganiseerd hele kuddes op afgelegen weides op vrachtwagens die precies op tijd arriveren, en waarvan de transportdocumenten kundig zijn vervalst om tijdens de reis geen argwaan te wekken.
Vooral boeren in Midden- en Zuid-Italië, waar de weidegronden omvangrijker zijn en minder bewoning is, worden getroffen. Maar ook in het noorden lopen veeboeren risico. Het vee wordt naar een van de illegale of gemeentelijke slachthuizen gedirigeerd, waar de verantwoordelijken een oogje dichtknijpen. Volgens de onderzoekers liggen de vleesverwerkingsbedrijven vooral in Zuid-Italië, het territorium waar de georganiseerde misdaad van oudsher goed wortel schiet.
Het vee wordt in deze slachthuizen clandestien tot vlees verwerkt zonder dat er controle is door een keuringsdienst. Volgens de onderzoekers in Verona worden ook zieke beesten en vee dat behandeld is met medicamenten geslacht. „De controle op herkomst is volledig afwezig. Ook wordt vlees met kleurstoffen bewerkt om het er beter te laten uitzien”, meent Sergio Marini.
De Zuid-Italiaanse bende die in Verona proletarisch winkelde, was geen uitzondering. Coldiretti kan de schade niet precies schatten, maar de veedieven in het noorden alleen al verdienden met hun activiteiten 2 miljoen euro.
Het stelen van vee, het illegaal slachten en het vlees in omloop brengen zonder traceerbare herkomst is een nieuwe slag voor de Italiaanse landbouw. Eerder dit jaar kreeg de productie van de wereldberoemde mozzarella een danige knauw nadat in deze verse buffelkaas sporen van dioxine waren gevonden.
In februari maakte de financiële politie bekend dat enkele grote producenten van de evenzo beroemde wijn Brunello di Montalcino het vocht aanlengden met druivensoorten die niet des Brunello’s zijn.