Economie

Matte stemming op Damrak

Op de effectenbeurs in Amsterdam heerste maandagochtend een matte stemming met lage omzetten. Hoogtepunt van de dag zal waarschijnlijk de publicatie van een macrocijfer uit de Verenigde Staten op de namiddag worden.

ANP
5 May 2008 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:48

Een drukkende invloed ging uit van het vooruitzicht op een lagere opening van de graadmeters in New York. Bovendien werden beleggers niet opgewekt van uitspraken van de Amerikaanse superbelegger en multimiljardair Warren Buffett dat de Amerikaanse economie reeds in een recessie zit.De AEX stond aan het eind van de ochtend 0,1 procent lager op 480,55 punten. De MidKap–index voor het middelgrote segment noteerde vrijwel onveranderd op 671,39 punten. De DAX kwam in Frankfurt ook nauwelijks van zijn plaats. De CAC verloor in Parijs 0,4 procent.

De toonaangevende graadmeter van de beurs in Londen bood geen steun aangezien die beurs dicht is. Ook Japan was maandag gesloten.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer heeft de AEX de afgelopen tijd een „mooie opgang" gehad. Koenders gelooft dat aandelen verder omhoog kunnen als gevolg van de verbetering van het beursklimaat. Olaf Arends van Westland/Utrecht verwacht de komende tijd „een zijwaartse beweging met sterk schommelende uitschieters op sommige beursdagen".

Beleggers op de beurs van Amsterdam moeten het doen met weinig bedrijfsnieuws dat richting kan geven aan de handel. Leven in de brouwerij kan er komen na de publicatie van de inkoopmanagersindex van de dienstensector om 16.00 uur. Het geeft een indicatie van de staat waarin de Amerikaanse economie verkeert.

Op de Europese beursvloeren reageerden oliefondsen Shell en Total lauw op de onrust in Nigeria en de politieke spanningen tussen Iran en het Westen. Shell daalde 0,1 procent in de AEX. Total boekte een min van 0,2 procent.

De technologiesector was over het algemeen niet gevraagd. Een negatieve invloed ging uit van het intrekken van het overnamebod van softwarereus Microsoft op internetbedrijf Yahoo. Chipmachinefabrikant ASML was met 1,9 procent de grootste verliezer in de AEX. ASM International werd in de MidKap 1,8 procent lager gezet. Deze toeleverancier van de chipindustrie komt nabeurs met zijn eerstekwartaalcijfers.

Chemieconcern DSM steeg in de AEX met 0,6 procent. Dat had te maken met het begin van de tweede fase van het in september vorig jaar aangekondigde programma voor inkoop van eigen aandelen. Advies– en ingenieursbureau Arcadis prijkte met 1,6 procent bovenaan de MidKap, zonder duidelijke reden.

In Parijs stond het Europese lucht– en ruimtevaartconcern EADS met een verlies van 3,5 procent onderaan de CAC, nadat Duitse media hadden gemeld dat dochterbedrijf Airbus in problemen kan komen als de verkoop van een aantal fabrieken doorgaat. De vrees bestaat voor vertragingen in de leverantie van de superjumbo A380.

De Europese staatsobligaties profiteerden van het verlies op de aandelenbeurzen die open waren. De belangrijke Duitse Bund–future steeg 0,3 procent tot 113,71 punten. De euro was maandagmorgen 1,5480 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag kostte de munt 1,5570 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer