Nederland betoont eer aan oorlogsslachtoffers
Nederland heeft zondag alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op de Dam in Amsterdam legden koningin Beatrix en prins Willem-Alexander even voor 20.00 uur een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgde de gebruikelijke twee minuten stilte.
Eerder op de dag legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Timmerman-Buck en Verbeet, een krans bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer. Ook premier Balkenende legde een krans.De minister-president herdacht zondag ook de gesneuvelde zeelieden die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor de vrijheid van Nederland. Dat gebeurde bij het nationale monument voor de koopvaardij De Boeg in Rotterdam.
De dochter van schrijfster Marga Minco, die zelf ziek was, las in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de 4 mei-lezing ”Een sprong in de tijd” van haar moeder voor. Daarin verhaalde Minco over zaterdag 4 mei 1940, de dag waarop ze voor het laatst onbezorgd met haar vader naar de synagoge liep. „Aan die rust en veiligheid heb ik de daaropvolgende jaren geregeld moeten terugdenken: aan de dagen waarop je je niet bedreigd hoefde te voelen en aan de massale vernietiging in de dodenfabrieken over de oostelijke grenzen die je voorstellingsvermogen te boven zouden gaan”.
Bij de Nationale Herdenking in Amsterdam waren ongeveer 25.000 mensen aanwezig. Dat waren 10.000 bezoekers meer dan in 2007.
Op de Waalsdorpervlakte kwamen circa 3000 mensen bij elkaar ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Op de Waalsdorpervlakte werden in de Tweede Wereldoorlog tussen de 250 en 280 mensen gefusilleerd. Na de oorlog ontstond er spontaan een jaarlijkse herdenking. In 1959 werd er een monument geplaatst, een bourdonklok. Die werd, zoals elk jaar om 20.00 uur, geluid.
In onder meer Staphorst, Genemuiden, Kamperzeedijk en Sprang-Capelle werden de doden zaterdag al herdacht. De gemeenten wilden zoveel mogelijk mensen bij de plechtigheden betrekken, zonder mensen voor het hoofd te stoten vanwege de zondagsrust.