Binnenland

„Bredere bevrijding vieren op 5 mei”

Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt dat Bevrijdingsdag in de toekomst breder moeten worden bezien en omgedoopt in een dag die is losgekoppeld van de Tweede Wereldoorlog.

Binnenlandredactie
2 May 2008 22:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:48

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1473 Nederlanders tussen de 18 en de 65 jaar door Newcom Research & Consultancy BV.Bij de viering van Bevrijdingsdag van nieuwe stijl zou Nederland moeten stilstaan bij verworvenheden zoals vrijheid, democratie, rechtsstaat en tolerantie. Van de ondervraagden is 32 procent tegen een bredere viering van Bevrijdingsdag.

Op 5 mei viert Nederland dat het in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter werd bevrijd, waardoor aan de Tweede Wereldoorlog een einde kwam. Voor 60 procent van de Nederlanders is Bevrijdingsdag de dag van de vrijheid.

Zeven op de tien Nederlanders, vinden dodenherdenking op 4 mei (zeer) belangrijk. Bijna negen op tien mensen geven aan van plan te zijn twee minuten stilte in acht te nemen op 4 mei. Daarbij vindt 80 procent dat de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bevrijding altijd moeten worden blijven herdacht en gevierd. Een op de tien Nederlanders vindt de herdenking en viering achterhaald (11 procent).

Het Comité 4 en 5 Mei Wageningen verwacht maandag ongeveer 1300 veteranen uit binnen- en buitenland voor het jaarlijkse Bevrijdingsdefilé. De oudste deelnemers zijn in de 90. Het comité heeft een veteraan van 104 jaar die nog naar Wageningen wilde reizen laten weten dat het beter voor hem is thuis te blijven.

Na het overlijden van prins Bernhard is een nationale Veteranendag ingesteld op 29 juni, de verjaardag van de prins. Tal van geallieerde oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog blijven echter de traditionele eremars op 5 mei in Wageningen trouw. Aan de optocht doen ook veteranen mee van de strijd in onder meer Korea, Bosnië en Afghanistan.

In totaal trekken ruim 2000 deelnemers door de Wageningse straten, aldus het comité. Behalve oud-strijders doen ook militaire muziekkorpsen, historische legervoertuigen en groepen acteurs in originele legerkledij uit de Tweede Wereldoorlog mee. Deze groepen delen chocoladerepen in originele wikkels aan het publiek uit, net zoals de bevrijders in 1945 dat deden.

Bekende wetenschappers werken op 5 mei in Wageningen mee aan de Freedom University. Zij geven college over vrijheid en solidariteit. Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken geeft de aftrap, onder anderen gevolgd door de feministe Iteke Weeda en historicus Maarten van Rossem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer