Buitenland

Vredesbesprekingen over Somalië van start

In de Keniaanse stad Eldoret is dinsdag een begin gemaakt met onderhandelingen over Somalië.

AP
16 October 2002 11:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Honderden afgevaardigden van zowel gewapende facties als de Somalische overgangsregering zijn bijeengekomen om te proberen overeenstemming te bereiken over de bestuurlijke toekomst van Somalië, dat al meer dan tien jaar geteisterd wordt door geweld en chaos.

De voornaamste agendapunten van de besprekingen zijn het installeren van een stabiele regering en het herstel van de economie. Sinds president Mohamed Siad Barre in 1991 ten val werd gebracht strijden verschillende groeperingen om de macht, waardoor Somalië uiteen is gevallen in elkaar bestrijdende groeperingen. In augustus 2000 werd een overgangsregering onder leiding van premier Hassan Abshir Farah geïnstalleerd, wiens macht echter niet verder dan de hoofdstad Mogadishu reikt. Bovendien is de overgangsregering er niet in geslaagd de strijdende partijen met elkaar te verzoenen.

De besprekingen in Eldoret zijn de veertiende sinds 1991. Tot nu toe zijn de onderhandelingen altijd vastgelopen op onenigheden onder de Somaliërs zelf of onder de regionale organisaties die de onderhandelingen steunen.

Naar verwachting zullen de besprekingen in Eldoret, ditmaal onder auspiciën van de regionale Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling, verspreid over enkele maanden gehouden worden en zal de eerste ronde zo’n drie weken duren. De openingsceremonie werd bijgewoond door de staatshoofden van Kenia, Ethiopië, Sudan en Uganda, door buitenlandse diplomaten en afgevaardigden van de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga en de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer