Consument

De tweewieler van stal

Meimaand, fietsmaand. Diverse organisaties prikkelen het publiek deze weken om de tweewieler van stal te halen. Ze worden daarbij geholpen door hogere temperaturen, vogelgezang en lentegroen. Voldoende aanleiding dus om op de pedalen te stappen en een tocht te maken. Dat kan via uitgezette routes. Het internet biedt honderden mogelijkheden. In de winkelschappen is eveneens het nodige te vinden. Toch heeft het zelf uitdokteren van een rit ook zijn charme. Drie producten die daarbij van dienst kunnen zijn.

2 May 2008 13:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:48
De fietsroutebos van de ANWB, met onder andere een gids met een beschrijving van de 75 nieuwe routes en 11 lange fietsrondes.
De fietsroutebos van de ANWB, met onder andere een gids met een beschrijving van de 75 nieuwe routes en 11 lange fietsrondes.

Fietsroutebox
De stevige Fietsroutebox van de ANWB bevat drie componenten: een overzichtskaart (schaal 1:300.000), 112 detailkaarten (schaal 1:75.000) en een fietsroutegids. Goed voor in totaal 357 routes: 11 ANWB Lange Fietsrondes, 27 landelijke fietsroutes, 244 ANWB bewegwijzerde eendaagse rondjes en 75 door de wielrijdersbond nieuw uitgestippelde routes. De fietser kan met de geboden informatie ook zelf aan het puzzelen slaan. Handig zijn daarbij de vermelde knooppunten van het fietsroutenetwerk en andere gegevens op de detailkaarten, die samen landelijk dekkend zijn, in combinatie met het plaatsnamenregister. Overigens vergt ook het rijden van de bewegwijzerde ritten het nodige speurwerk, omdat op één detailkaart soms delen van diverse eendaagse rondjes en andersoortige routes staan vermeld. De gids telt 272 bladzijden, met onder andere een beschrijving met kaartje van de 75 nieuwe routes en 11 lange fietsrondes. Van elke tocht worden enkele bezienswaardigheden uitgebreider uit de doeken gedaan. De ”ANWB Fietsroutebox Nederland” (ISBN 9789018026721) kost 39,95 euro en is verkrijgbaar in ANWB-winkels, boekhandels en warenhuizen.

Landelijke fietsatlas
”De landelijke fietsatlas” van Buijten & Schipperheijn (ISBN 9789058812933, 24,90 euro) deelt Nederland op in 171 overzichtkaarten van elk 14 bij 20 centimeter. De duidelijke kaarten, met een schaal van 1:100.000, bestrijken dus ieder een oppervlakte van 14 bij 20 kilometer. Ze bieden veel informatie. Niet alleen over landelijke fietsroutes, knooppuntennetwerken en fietspaden, maar ook over het landschap, bezienswaardigheden, musea, horeca en overnachtingsmogelijkheden. Rustzoekers komen aan hun trekken door zo veel mogelijk vette rode stippen op te zoeken, de aanduiding voor rustige natuurfietsroutes. De samenstellers van de atlas pretenderen ook fietspaden te hebben opgenomen die op geen enkele andere fietskaart te vinden zijn. Het betreft volgens hen paden en wegen waarover tot nu toe bij kaartmakers onzekerheid over de bruikbaarheid bestond. Het stevige papier en de ringband van het handboek garanderen jarenlang plezier. Het enige minpuntje kan zijn dat deze handzame atlas niet in de binnenzak of in de fietskaartklem op het stuur past. Voor het vinden van een plaatsnaam verwijst de uitgave naar het topografisch namenregister op de site van het Kadaster.

Sterkste fietskaart
”De sterkste fietskaart van Nederland” komt eveneens uit de koker van Buijten & Schipperheijn. De wegwijzer is volgens de uitgever onverslijtbaar en regenwerend, dankzij het gebruikte yupo, een „oersterke en watervaste” kunststof. Er zijn twee delen die samen heel Nederland beslaan, deel 1 ”Nederland-Noord” (ISBN 9789058810144, 10 euro) en deel 2 ”Nederland-Zuid” (ISBN 9789058810151, 10 euro). De kaarten zijn aan beide zijden bedrukt en staan boordevol informatie. Ze bevatten onder meer fietspaden, knooppuntennetwerken, korte en lange tochten, landelijke fietsroutes, een plaatsnamenregister, alarmnummers en de telefoonnummers van ponten, treintaxistations, bustaxicentrales en fietsverhuurbedrijven. De fietskaarten verdienen mogelijk ook het predicaat ”compactste kaart van Nederland”, want ze zijn op te vouwen tot een formaat van 11 bij 14 centimeter.

Zie ook www.meimaandfietsmaand.nl, www.fietsen.123.nl, www.fietsplanner.nl, www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner, www.fietsroutenetwerk.net, www.fietsplatform.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer