Opinie

Koningsgezind

Als Koninginnedag of Koningsdag in de toekomst op 30 april blijft vallen, zal die in de rest van deze eeuw nooit meer zo dicht bij Hemelvaartsdag liggen. Veel Nederlanders grepen deze gelegenheid aan om een extra lange vakantie te boeken.

2 May 2008 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:48

Er stonden woensdag wat minder mensen langs de route in Franeker en Makkum dan verwacht, maar Hare Majesteit sprak evenwel van een hartverwarmend feest.Toch concludeerden onderzoekers eerder deze week dat, als de koningin haar trouwste aanhangers wil bezoeken, ze beter niet naar het hoge noorden van het land kan trekken. Het zijn vooral de bewoners van de Bijbelgordel die het Oranjehuis waarderen. De conclusie had ook andersom kunnen luiden: Beatrix doet er goed aan juist die gebieden te bezoeken waar de liefde tot het vorstenhuis wat minder is.

Het onderzoek naar de Oranjegezindheid van de Nederlandse bevolking laat opvallende verschillen zien: Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland scoren laag, terwijl inwoners op de as Zeeland-Overijssel kennelijk erg koningsgezind zijn.

Op de details van het onderzoek valt mogelijk wel wat af te dingen. De conclusie dat de inwoners van Zevenhuizen-Moerkapelle „vier keer zo Oranjegezind zijn als de gemiddelde Nederlander” veronderstelt dat er een eenduidige meetlat bestaat waarmee je kunt peilen hoe hecht de banden met het koningshuis zijn.

Toch zijn die kennelijk het sterkst bij het protestants-christelijk deel van de bevolking. Daarbij is wel eens sprake van een wat gespleten houding. Soms gaat de liefde zo ver dat de rimpels die zich voordoen in de koninklijke familie met het grootste gemak gladgestreken worden. Anderzijds matigen sommigen zich juist snel en liefdeloos een oordeel aan over de geestelijke staat van de leden van het Koninklijk Huis. Als zij blijk geven van een wereldse levenswandel, moet dat niet alleen reden zijn tot veroordeling maar vooral tot gebed.

Dat de Bijbelgordel het meest gehecht is aan de monarchie en aan de invulling daarvan, is mogelijk nog het gevolg van de strijd die de verre voorvader van koningin Beatrix aanbond met het roomse Spanje, daarbij het gereformeerde geloof verdedigend. Historici menen echter dat de trits ”God, Nederland en Oranje” van later datum is. Los daarvan valt er ook het nodige op deze leus af te dingen.

Bovendien blijkt de rooms-katholieke prinses Máxima onder Nederlanders het populairste lid van het koningshuis te zijn. Dat wijst een onderzoek van Maurice de Hond uit.

Deze opiniepeiler constateert ook een gestaag groeiende voorkeur voor een republiek. Weliswaar kiest een royale meerderheid nog voor een monarchie, zeven van de tien Nederlanders, maar vergeleken met een aantal jaren geleden is dat toch licht afgenomen.

De behoefte om te morrelen aan de monarchie of aan de bevoegdheden van Hare Majesteit valt echter vaak samen met het willen breken met christelijke tradities en met alles wat herinnert aan God en Zijn Woord. Dat is een ongenadige keus. Op Koninginnedag volgde dit keer de Hemelvaartsdag, de triomfdag van de Koning der koningen. Nederlanders behoren niet alleen Oranjegezind maar vooral ook Koningsgezind te zijn.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer