Optimisme heerst op Wall Street
Wall Street was donderdag in opperste stemming. Een stijging van de dollar na het rentebesluit van het stelsel van centrale banken dreef beleggers weg van grondstoffen en naar technologiefondsen. Bovendien waren er beter dan verwachte macrocijfers.
De Dow–Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond een half uur voor sluiting op een winst van 1,4. procent op 12995,67 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond 1,5 procent in de plus op 1406,40 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,4 procent hoger tot 2470,82 punten.„Er is traditioneel een inverse relatie tussen grondstoffen en de technologiesector. Als olie en grondstoffen dalen, neigen mensen naar de techsector", legde Ned Riley van Riley Asset Management uit aan persbureau Reuters.
Bovendien lieten beleggers de renteverlaging van de Federale Reserve (Fed) van woensdag op zich inwerken. De Fed verlaagde de rente met 25 basispunten tot 2 procent. „De markt voelt zich steeds meer confortable met het feit dat de Fed een meer ’wacht en zie’–beleid voert. De verlaging van woensdag zal waarschijnlijk een lange tijd standhouden", aldus een handelaar. De Fed geeft volgens de handelaar het signaal af dat het ergste van de kredietcrisis is geweest. Daaruit putten beleggers moed.
Hoewel er vorige maand meer werkloosheidsuitkeringen werden aangevraagd dan verwacht, bleek de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse productiesector in april gelijk gebleven ten opzichte van maart. Ook de cijfers over de bouwuitgaven bleken beter dan verwacht.
In de Nasdaq won Apple 3 procent na de aankondiging dat het bedrijf via zijn online service iTunes films gaat verkopen op dezelfde dag dat die op DVD te krijgen zijn. Ook de koers van Symantec ging hard omhoog nadat de producent van beveiligingssoftware woensdag nabeurs een verdrievoudiging van de nettowinst had gerapporteerd. Het aandeel stond 11,5 procent hoger.
Voorbeurs had olieproducent Exxon Mobil kwartaalresultaten gepubliceerd. De winststijging van 17 procent tot 10,9 miljard dollar, voldeed niet aan de verwachtingen van handelaren. Nadat de Europese branchegenoten Shell en BP dinsdag recordwinsten rapporteerden hadden beleggers gerekend op meer. De koers van het aandeel verloor 3,4 procent en was daarmee de grootste verliezer aan de Dow Jones–index.
De grootste Amerikaanse keten van bouwmarkten kondigde aan vijftien slecht renderende winkels te gaan sluiten en minder nieuwe winkels te openen. Beleggers reageerden positief op de plannen en beloonden het aandeel met een stijging van 3,9 procent.
De financiële sector deed het ook goed. Het aandeel Citigroup steeg 4,2 procent. Het aandeel van creditcardmaatschappij American Express ging zelfs 7 procent omhoog en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen.
De euro noteerde 1,5457 dollar, tegen een stand van 1,5615 dollar aan het einde van de Amerikaanse handelsdag woensdag.