Belangstelling voor gereformeerde leer in Kenia
Een groep van vijftien voorgangers uit pinksterkringen in Kenia toont interesse voor de gereformeerde religie. „Het lijkt erop dat de Heere daar een deur opent voor het evangelie.”
Dat zei ds. K. M. Watkins, die als zendeling in Sengera in Kenia werkt en is uitgezonden door de Vrije Presbyteriaanse kerk van Schotland. Hij sprak woensdag tijdens de 45e Mbumazendingsdag in de Voordorphal te Utrecht. De bijeenkomst trok zo’n 4400 mensen, iets meer dan vorig jaar.De Nederlandse stichting Mbumazending ondersteunt het geestelijk en medische zendingswerk van de Schotse kerk, die zending bedrijft in Zimbabwe en Kenia. Op vele plaatsen zijn kerkjes, scholen en medische klinieken.
Ds. Watkins zei dat waar hij in Kenia werkt, haast iedereen van Jezus gehoord heeft. De meeste mensen zeggen christen te zijn. Wat doet hij dan? „Het is ons werk niet om Christus voor het eerst te prediken, maar om de ware Christus der Schriften te prediken. Het gaat om de Christus Die zichzelf heeft opgeofferd om mensen met God te verzoenen. Die wordt aan de meesten niet verklaard. De meeste mensen horen ook niet van het werk van de Heilige Geest, die mensen overtuigt van zonde en het nieuwe leven werkt in het hart. Hen wordt tijdens diensten slechts gevraagd om naar voren te komen, Jezus in het hart te laten komen en een gebed op te zeggen.”
Pinkstervoorgangers
De Vrije Presbyteriaanse Kerk verkondigt de gereformeerde leer, zoals samengevat in de belijdenisgeschriften, zei ds. Watkins. Het werk is wel eens bemoedigend. Het laatste half jaar heeft hij diverse ontmoetingen gehad met een groep van vijftien voorgangers van pinkstergemeenten, die belangstelling hebben voor de gereformeerde leer. Tijdens die bijeenkomsten groeide hun interesse. Zelfs toen het gesprek ging over de gaven van de Geest en het remonstrantisme, waar de pinkstervoorgangers heel anders over dachten, stopte het niet. Deze maand hebben ze een cursus gevolgd om de leer van de Schrift door te nemen.
Sommige voorgangers zijn nu van plan om de pinkstergemeenten te verlaten. „Een aantal van hen schijnt het gereformeerde geloof in te drinken zoals droog land het water na een droge periode. We hopen dat de Heere een grote deur voor ons geopend heeft.”
Ds. K. M. Watkins wilde geen al te grote verwachtingen wekken. „Hoe velen zullen uiteindelijk trouw blijken te zijn?” vroeg hij zich af.
De predikant toonde zich zeer dankbaar voor het werk van de Mbumazending. „De Heere bracht ons samen. Het werk kan niet op hetzelfde niveau voortgaan zonder de hulp van de Nederlanders.”
Steun
De Vrije Presbyteriaanse Kerk heeft die steun hard nodig. Vorig jaar kwam men een bedrag van 125.000 euro tekort, wat aangevuld is door de Nederlandse stichting, zo maakte bestuursvoorzitter ds. Tj. De Jong bekend. In totaal heeft men in 2007 1 miljoen euro overgemaakt. Voor dit jaar heeft de stichting 1,3 miljoen euro toegezegd.
Nog nooit heeft de Mbumazending zoveel geldelijke hulp verleend. Het bedrag gaat de reguliere inkomsten te boven, maar ds. De Jong is niet bezorgd. Hij denkt niet dat het met zo’n trouwe achterban nodig is om acties en reclamecampagnes op touw te zetten. „Het moet blijmoedig en ootmoedig gebeuren, maar niet overmoedig,” zo hield hij de aanwezigen voor. Tijdens de bijeenkomst werd een aardig begin gemaakt. Er werd in totaal 70.000 euro opgehaald.
Wederhorigen
Ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Uddel, sprak in plaats van ds. J. Roos uit Barneveld, die ziek was. Hij sprak over Psalm 68:19. Het gaat daarin over wederhorigen, weerbarstigen, die toch bij God mogen wonen. „Zijn er nog wederhorigen, die het ingeleefd hebben de grootste van de zondaren te zijn? Er is genade voor schuldige mensen, dat is het wonder aller wonderen.”
’s Middags sprak Th. L. Zwartbol, voorganger van de oud gereformeerde gemeente te Wekerom, die binnenkort tot predikant wordt bevestigd. Hij ging uit van Jesaja 40:6. Hij vindt het belangrijk om aan de drie stukken -ellende verlossing en dankbaarheid- vast te houden. „Tegenwoordig heeft men het over Jezus en wordt over de doodstaat van de mens heen gesprongen. Als de Geest werkt, kan het gebeuren dat een jongen of meisje zegt: „Vader en moeder, ik moet sterven”, om daarna in de binnenkamer tot God te roepen. Het zou een wonder zijn als er roepers geboren worden.”
Na de vertelling van A. B. den Breejen sprak ds. B. Reinders, hersteld hervormd predikant te Harskamp, het slotwoord. Naar aanleiding van Psalm 68: 32b sprak hij over de Moren die de handen naar God zullen uitstrekken. „We moeten onszelf leren kennen als zorgeloze Moren met een zwarte huid. Christus, de plaatsbekledende en schuldovernemende Borg, is de dood ingegaan voor een zwart volk.”