Iran niet langer tegen tweestatenoplossing
De Islamitische Republiek Iran verzet zich niet tegen de stichting van een Palestijnse staat naast Israël om het conflict in het Midden-Oosten op te lossen, als beide partijen dit willen. Dat zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
„Wij geloven in een eenstaatoplossing”, aldus Hamid Reza Asefi. „Maar als zij een tweestatenoplossing willen, de Israëliërs en de Palestijnen, gaan wij dat niet belemmeren.” De vernietiging van de staat Israël is een geloofsartikel voor Iran sinds de islamitische revolutie in 1979.
Hervormers in het land dringen al langer aan op matiging van de Iraanse vijandigheid tegenover de tweestatenoplossing als de Palestijnen dit voorstel accepteren. Maar het is de eerste keer dat de hervormingsgezinde regering dit standpunt officieel naar buiten brengt.
De conservatieve vleugel van het regime blijft zich verzetten tegen zo’n beleidswijziging. Tijdens een grote demonstratie zondag, waartoe was opgeroepen door het leger en andere instituties in handen van de conservatieven, werden nog Israëlische vlaggen verbrand.
De Palestijnse leider, Yasser Arafat, zal voor het einde van de week een nieuw kabinet presenteren. Arafats minister van Planning, Nabil Shaath, heeft dit gisteren tijdens een bezoek aan Brussel aangekondigd. Shaath, een vooraanstaand lid van de Fatah-beweging, was in Brussel voor besprekingen met EU-commissaris van Buitenlandse Zaken Javier Solana.
Arafats kabinet trad begin september af om een motie van wantrouwen te voorkomen. De benoeming van een nieuw kabinet werd daarna vertraagd door de belegering van het Palestijnse hoofdkwartier in Ramallah door het Israëlische leger.
Regeringen maar ook veel Palestijnen hebben er bij Arafat op aangedrongen bij de selectie van zijn ministers rekening te houden met de dringend nodige bestrijding van corruptie en inefficiëntie. Ook werd de Palestijnse leider opgeroepen een premier aan te stellen, om een spreiding van macht te bewerkstelligen. De bezetting van Arafats hoofdkwartier heeft echter zijn positie aanzienlijk versterkt, zodat aan dat laatste verlangen niet tegemoet is gekomen, aldus bronnen.
Shaath en Solana zeiden te hopen dat een bijeenkomst die donderdag en vrijdag in Parijs wordt gehouden het vredesproces in het Midden-Oosten zal bevorderen. Aan de bijeenkomst van het zogeheten bemiddelaarskwartet wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties.