Refo’s willen weg uit Nederland
Veel reformatorische mensen willen weg uit Nederland, stelt Henk van Ee van de Fort Macleod Economic Development Commission.
Van Ee zegt met zeker tachtig mensen, vooral van de Veluwe en uit de omgeving van Gouda, contact te hebben. „Een van de eerste vragen is meestal: hoe ver zitten jullie van de kerk af?”De Nederlander, die al ruim 25 jaar in Canada woont, was in januari twee weken terug in zijn vaderland. Namens de Fort Macleod Economic Development Commission probeerde Van Ee -eigenaar van een bedrijf in grondverzet- mensen warm te maken om ook naar Canada te emigreren. Het begeleidende Emigratiebureau uit Winsum moest vanwege de enorme belangstelling extra informatieavonden beleggen.
In deze krant verscheen op 30 januari een interview met Van Ee. Daarin stelde hij dat Fort Macleod, een dorpje met 3000 inwoners in het zuiden van de provincie Alberta, veel mensen kan gebruiken, omdat de ’eigen’ inwoners wegtrekken naar het noorden van de provincie, waar op een van de grootste olievelden ter wereld veel geld is te verdienen.
Ook andere landelijke kranten tekenden zijn verhaal op. „Via Trouw en De Volkskrant kwamen enkele reacties, maar op het artikel in het Reformatorisch Dagblad tientallen”, laat Van Ee telefonisch vanuit Fort Macleod weten. Een stel was zo enthousiast dat het enkele dagen na de publicatie al met Van Ee in het vliegtuig naar Canada zat.
Vooral zelfstandigen en eigenaars van kleine familiebedrijfjes reageren. „De meesten hebben kinderen. Er zijn er zelfs een paar met heel grote gezinnen.” Tot de zomer krijgt Van Ee „bijna wekelijks” gezinnen over uit Nederland die zich willen oriënteren op Alberta.
Ingrid Been van het Emigratiebureau uit Winsum onderschrijft het verhaal van Van Ee. „Met meer dan dertig mensen zijn we in gesprek.” Veelgenoemde argumenten om weg te willen uit Nederland zijn het klimaat, de drukte, hoge belastingen, een bemoeizuchtige overheid en de angst voor islamisering.
Medio maart deed de Canadese regering een voorstel om de Immigration and Refugee Protection Act aan te passen. Met de voorgestelde aanpassing wordt het huidige emigratiesysteem gemoderniseerd om ervoor te zorgen dat de families vlotter worden herenigd en deskundige arbeiders sneller in Canada zijn.
Op de door 12.000 mensen bezochte Emigratiebeurs vorige maand in Nieuwegein bleek dat de vertrekwens vooral is ingegeven door onvrede. Bij de stands van Canada en Zweden liep het storm. Volgens CBS-cijfers emigreerden vorig jaar 123.000 Nederlanders.