Binnenland

Mensen overlijden eerder door vuile lucht

Mensen die langdurig zijn blootgesteld aan de luchtverontreiniging die het verkeer veroorzaakt, sterven eerder dan anders het geval zou zijn geweest.

ANP
29 April 2008 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:47

Het grootste risico vormen aandoeningen aan de luchtwegen, maar niet-rokers lopen ook meer kans op het krijgen van longkanker.Dat is de conclusie van Rob Beelen in het proefschrift waarop hij volgende week dinsdag aan de Universiteit Utrecht promoveert. Beelen onderzocht de relatie tussen langdurige blootstelling aan verontreinigde lucht en longkanker en sterfte. Hij volgde tussen 1987 en 1996 ongeveer 120.000 mensen.

Beelen is de eerste onderzoeker die de relatie tussen effecten van luchtverontreiniging, de intensiteit van het verkeer en verkeersgeluid en de sterfte aan aandoeningen van het hart en de luchtwegen op de lange termijn onderzocht. Beelen vond geen verband tussen verkeersgeluid en de ziektes aan hart en luchtwegen.

Hoewel de risico’s van luchtverontreiniging voor het individu relatief klein zijn, kunnen de consequenties voor de volksgezondheid toch groot zijn. Veel mensen ademen immers de vieze lucht in. Ongeveer 5 procent van de Nederlanders woont aan een drukke weg. De gevolgen van langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging door het drukke verkeer zijn volgens Beelen onvoldoende bekeken, omdat onderzoekers daarvoor grote groepen mensen over een lange periode moeten volgen.

De EU-landen hebben juist 14 april een richtlijn goedgekeurd voor schonere lucht in Europa. De nieuwe regels, waarmee het Europees Parlement eerder instemde, moeten de fijne stofdeeltjes in de Europese lucht verminderen. Vooral de uitstoot door auto’s en vrachtwagens moet minder. Enkele grote steden proberen oude diesels te weren door dure vignetten te verplichten.

Dankzij de aanpak verwacht de Europese Commissie dat het aantal ’voortijdige doden’ in de hele EU kan dalen van 370.000 naar 230.000 per jaar. „Een gemiddelde Europeaan sterft nu acht maanden voortijdig door de vervuilde lucht. In steden is dat zelfs drie jaar”, aldus een woordvoerster.

Nederland had zich lang verzet tegen een eerste versie van de EU-plannen voor schonere lucht, omdat de normen onhaalbaar streng zouden zijn. Het voorstel is toen iets versoepeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer