Verhagen nog niet voor toetreding Servië
Het Sloveens voorzitterschap ziet het Nederlandse creatieve idee voor een verdrag tussen de Europese Unie en Servië niet zitten. Dat heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) maandag gezegd in het radioprogramma Met het oog op morgen. Hij verwijt het voorzitterschap gebrek aan bereidheid om mee te werken aan creatieve oplossingen. „Het lijkt wel alsof Slovenië er vanuit gaat dat de Europese Unie zich bij Servië wil aansluiten in plaats van andersom".
De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU–landen zijn dinsdag in Luxemburg bijeen voor hun maandelijkse vergadering. Belangrijkste onderwerp is een samenwerkingsakkoord met Servië.Nederland staat zwaar onder druk om akkoord te gaan met de zogenoemde stabilisatie en associatie overeenkomst (SAO) die wordt gezien als een voorportaal voor een EU–lidmaatschap. Nederland heeft zich met België altijd verzet tegen dit akkoord. Servië moest eerst meewerken met het Joegoslavië–Tribunaal.
Dat betekent in Nederlandse ogen dat Belgrado de vroegere Bosnisch–Servische legerleider Ratko Mladic moet uitleveren. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de genocide op ruim 7000 moslimmannen in Srebrenica in 1995. Nederlandse militairen – aanwezig in de enclave – konden die volkerenmoord niet voorkomen.
Inmiddels is Nederland bereid het akkoord te tekenen, onder de voorwaarde dat het pas ingaat als die medewerking daar is. Volgens Verhagen zijn verschillende collega’s wel voor dit idee te porren, maar zien de Slovenen dit niet zitten, zo heeft hij uit contacten met het voorzitterschap begrepen.
EU–voorzitter Slovenië noemde maandag in Luxemburg een dergelijke oplossing te gecompliceerd. „De SAO heropenen om een nieuwe oplossing te vinden, brengt te veel complicaties met zich mee", aldus minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU–landen zijn dinsdag in Luxemburg bijeen voor hun maandelijkse vergadering. Belangrijkste onderwerp is een samenwerkingsakkoord met Servië. De ministers praten verder ook nog over samenwerking met Rusland (Litouwen blokkeert), over Oezbekistan, Myanmar en Zimbabwe.