Binnenland

Helft Nederlanders trots op zijn land

Een op de twee Nederlanders is trots op Nederland, maar evenzoveel Nederlanders vinden dat hun landgenoten best wat trotser mogen zijn op hun vaderland.

Binnenlandredactie
28 April 2008 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:47
De helft van de Nederlanders heeft een Nederlandse vlag in huis. Twee derde van die mensen hangt die ook uit op Koninginnedag. Foto ANP
De helft van de Nederlanders heeft een Nederlandse vlag in huis. Twee derde van die mensen hangt die ook uit op Koninginnedag. Foto ANP

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het actualiteitenprogramma EénVandaag waarvan de resultaten zondag zijn gepresenteerd. Aan het onderzoek ter gelegenheid van Koninginnedag en 4 en 5 mei deden 24.000 mensen mee.Prinses Máxima is wederom het populairste lid van het Koninklijk Huis met 27 procent van de stemmen. Tweede en derde zijn altijd koningin Beatrix en prins Willem-Alexander, in wisselende volgorde.

Koningin Beatrix vertegenwoordigt het sterkst het Nederlandgevoel voor 38 procent van de ondervraagden. Daarna volgt prins Willem-Alexander met 31 procent. Op drie staat Erica Terpstra van de sportkoepel NOC*-NSF, op vier Kamerlid Verdonk. Prinses Máxima staat in dit rijtje op zes. Voor veel Nederlanders scoren cabaretiers, zangers en sporters hoog.

De doorsnee-Nederlander is vooral nuchter, stellen de ondervraagden. Daarna worden karaktereigenschappen als tolerant, humoristisch, behulpzaam en bot in de omgang genoemd. Voor een kledingadvies en cultuurkennis moet je niet bij Nederlanders zijn, vinden de deelnemers.

Bijna een derde van de ondervraagden voelt zich meer inwoner van de plaats waar hij of zij woont dan Nederlander, Europeaan of wereldburger. Twee derde van de deelnemers wil in Nederland blijven wonen (67 procent). Een kwart (26 procent) verhuist liever naar een ander land. Het favorietst zijn dan Spanje en Duitsland.

Moslims zijn een gevaar voor de Nederlandse normen, waarden en tradities, stelt bijna de helft van de deelnemers (47 procent). Ruim een derde (36 procent) ziet Europa als een bedreiging.

De helft van de respondenten heeft een Nederlandse vlag in huis. Twee derde van die mensen hangt die ook uit op Koninginnedag.

Het kennisniveau van het Wilhelmus blijft redelijk hoog, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde Koninginnedagonderzoek (4088 deelnemers) van de Staatsloterij. De grote meerderheid van de deelnemers (60 procent) kent ten minste één couplet. Drie van de tien mensen geven aan meer coupletten te kennen. Vooral ouderen kennen het volkslied goed. In het noorden en het oosten van het land kennen meer mensen het Wilhelmus dan in het westen en zuiden.

Het Wilhelmus is voor veel Nederlanders niet het lied dat het Oranjegevoel het sterkst verwoordt. Het voetballied ”Wij houden van Oranje” en ”Oranje boven” scoren beter.

Het oranjegevoel wordt het meest gevoed door symbolen als tulpen (35 procent), klompen (24) en molens (16). Vooral jongeren vinden dat klompen het oranjegevoel vertegenwoordigen. Bitterballen worden door 47 procent van de ondervraagden genoemd als meest typische oranje snacks.

Vier op de tien ondervraagden zijn van plan op Koninginnedag een rommelmarkt of vrijmarkt te bezoeken. Dit zijn vooral mensen in de leeftijd van 25 tot 54 jaar met kinderen en mensen uit de Randstad en het noorden van het land.

Bijna een op de vijf mensen doet niets speciaals (19 procent) op 30 april of volgen de Koninginnedaguitzending op tv (18 procent). De top 3 van grootste ergernissen op de feestdag bestaat uit dronken mensen, rommel op straat en het gebrek aan openbare toiletten.

Voor veel Nederlanders in het buitenland blijft Koninginnedag van belang, zo blijkt uit een derde onderzoek, uitgevoerd voor de Wereldomroep (ruim 1000 deelnemers). Bijna 40 procent van de Nederlanders over de grens besteedt aandacht aan 30 april. Ook sommige mensen die voor afschaffing zijn, vieren met plezier de verjaardag van de koningin.

Driekwart van de Nederlanders die in het buitenland wonen -zogenoemde expats- vindt dat het koningshuis niet moet worden afgeschaft. Zij zijn van mening dat het koningshuis „goed is voor de eensgezindheid van het Nederlandse volk.” Ook heeft het imago van de Oranjes volgens 72 procent een positieve invloed op het zakendoen in het buitenland, ondanks het feit dat de helft van de Nederlanders in het buitenland zegt dat de meeste mensen in hun omgeving de Nederlandse koninklijke familie niet kennen.

De helft van de ondervraagden is het eens met de stelling dat het koningshuis alleen een ceremoniële functie moet hebben en geen politieke invloed moet kunnen uitoefenen. Vijfenveertig procent is het hier niet mee eens en 5 procent heeft geen mening.

Van de Oranjes wijst 18 procent van de expats en emigranten koningin Beatrix als favoriet aan. Ze wordt op de voet gevolgd door prinses Máxima, die door 17 procent als favoriet wordt genoemd. Met 8 procent van de stemmen komt prins Willem-Alexander op de derde plaats. Bijna de helft heeft geen favoriet koningshuislid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer