Economie

Oliepijplijn dicht door staking

Een staking bij de enige olieraffinaderij van Schotland heeft de Britse oliemaatschappij BP gedwongen een belangrijke pijpleiding af te sluiten.

Redactie economie
28 April 2008 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:47
Zo’n 1200 werknemers van de Schotse Grangemouthraffinaderij legden het werk neer vanwege een geschil over een plan om te snijden in de pensioenen. Foto EPA.
Zo’n 1200 werknemers van de Schotse Grangemouthraffinaderij legden het werk neer vanwege een geschil over een plan om te snijden in de pensioenen. Foto EPA.

Dat meldde oliemaatschappij BP, de eigenaar van de leiding, zondag.Zo’n 1200 werknemers van de Schotse Grangemouthraffinaderij legden het werk neer vanwege een geschil over een plan om te snijden in de pensioenen. De 48 uursstaking kost volgens de branchevereniging dagelijks ruim 60 miljoen euro aan verloren productie.

De aanvoerleiding van olie van onder meer het grote BP-Fortiesveld moet worden stilgelegd omdat de bijbehorende verwerkingsinstallatie aan de raffinaderij is gekoppeld. De pijp is goed voor 30 procent van de totale Britse olietoevoer.

De Britse premier Gordon Brown noemde de staking bij de Grangemouthraffinaderij onnodig en riep de eigenaar van de raffinaderij, het chemische concern Ineos, en de vakbond Unite ertoe op de onderhandelingen te hervatten.

De afgelopen dagen is vooral in Schotland en het noorden van Engeland brandstof gehamsterd uit vrees voor tekorten. Bij Schotse pompstations schoot door de staking de prijs van benzine omhoog. Rond Edinburgh was een maximumafname van 20 pond ingesteld en ontstonden lange rijen.

Benzinepompen zijn begonnen met de rantsoenering van brandstof. Na afloop van de staking zal het nog enige dagen duren voordat de Britse olieproductie weer op peil is.

De Britse overheid heeft automobilisten gerustgesteld dat er voorlopig nog genoeg benzine is, behalve als mensen massaal gaan hamsteren. Er is besloten extra brandstof van het Europese vasteland te importeren om de gemiste productie op te vangen.

De Schotse regering kondigde zondag aan dat ongeveer 65.000 vaten brandstof, vooral diesel, vanuit Europese havens als Rotterdam, Amsterdam en Göteburg naar Schotland worden vervoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer