Lintje tijdig aanvragen
Een vader die zich al jaren inzet voor de kerk. Een buurvrouw die actief is als vrijwilligster in een bejaardenhuis. Ze maken kans om een koninklijke onderscheiding te krijgen. Hoe werkt zo’n aanvraag?
Wie kan een lintje aanvragen?Iedereen. Het voorstel voor een lintje kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een goede kennis, een buurvrouw, een familielid, of een bestuur van een zangvereniging.
Voor wie kan ik een lintje aanvragen?
Voor elke persoon die bijzondere verdiensten heeft geleverd voor de samenleving.
Kan iemand een lintje krijgen voor prestaties in zijn beroep?
Ja, maar die prestaties moeten dan wel duidelijk bovengemiddeld zijn. Een 25-jarig jubileum bij de zaak op zich is niet voldoende. De samenleving moet bijzonder baat hebben gehad bij de prestaties in het beroep.
Wat moet ik als eerste doen om een lintje aan te vragen?
Neem eerst contact op met het gemeentehuis in de woonplaats van de kandidaat. De ambtenaar die daar de lintjesaanvragen behandelt, kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten van de persoon inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een koninklijke onderscheiding. De ambtenaar zal ook de procedure verder uitleggen.
En dan?
Het is belangrijk zo veel mogelijk gegevens op een rij te krijgen over de inzet die de persoon heeft geleverd voor de samenleving. Om welke activiteit ging het? Was de kandidaat alleen of deed hij het samen met anderen? Waarom zijn de verdiensten bijzonder? Wat was het belang ervan voor de maatschappij? Hoeveel uur per week was de kandidaat ermee bezig?
Wat moet ik doen als ik alle gegevens op een rij heb?
Als alle informatie rond is, kan het voorstel -de gemeente heeft er speciale formulieren voor- bij de burgemeester worden ingeleverd.
Hoe lang van tevoren moet ik het verzoek indienen?
Houd er rekening mee dat de verwerking van een verzoek maanden kost. Als de onderscheiding tijdens de lintjesregen vlak voor Koninginnedag 2009 moet worden uitgereikt, moet de aanvraag bij de meeste gemeenten al voor 1 augustus 2008 binnen zijn. Bij sommige gemeenten is het nog eerder. Moet de onderscheiding op een andere dag plaatsvinden, dan moet de aanvraag een halfjaar voor dat moment binnen zijn.
Wie beoordeelt de aanvragen?
Als eerste de burgemeester. Is de burgemeester positief dan kan hij op het formulier ook aangeven aan welke onderscheiding hij denkt. De burgemeester stuurt de aanvraag door naar de commissaris van de Koningin. Is die ook positief dan gaat de aanvraag naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit college geeft een zwaarwegend advies aan de minister die uiteindelijk moet beslissen over de aanvraag en de soort onderscheiding. Stemt de minister ermee in, dan wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. Vandaar het ”Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd…” De burgemeester brengt uiteindelijk de aanvrager op de hoogte van de uitkomst.
In welke orde worden onderscheidingen uitgereikt tijdens de lintjesregen vlak voor Koninginnedag?
In twee orden, de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. De Orde van de Nederlandse Leeuw kent drie ridderlijke graden: ridder grootkruis, commandeur en ridder. Jaarlijks krijgen maar enkele mensen een onderscheiding in deze orde. Het gaat meestal om wetenschappers of ondernemers met zeer bijzondere -vernieuwende- prestaties. De Orde van Oranje-Nassau kent zes graden: ridder grootkruis, grootofficier, commandeur, officier, ridder en lid. In de graad lid in de Orde van Oranje-Nassau worden jaarlijks circa 3000 lintjes uitgereikt.
Moet ik de persoon die ik wil voordragen op de hoogte brengen?
Het is verstandiger niets te vertellen. Soms worden aanvragen afgewezen. Bovendien maakt de verrassing de gebeurtenis extra bijzonder.
Waar is nog meer informatie te vinden?
Op de site www.lintjes.nl.