Regering en rebellen Sudan sluiten voorlopig bestand
De regering van Sudan en rebellen van het Sudanese Volksbevrijdingsleger SPLA zijn dinsdag een tijdelijk staakt-het-vuren overeengekomen. Dat hebben vertegenwoordigers van de strijdende partijen gemeld.
Bemiddelaars van een regionaal samenwerkingsverband van regeringen in Oost-Afrika (IGAD) bevestigden de voorlopige wapenstilstand.
SPLA-woordvoerder Kwaje zei dat nu het bestand is gesloten de vredesbesprekingen tussen de twee partijen worden voortgezet. Dat overleg tussen regering en rebellen was maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi begonnen. Een woordvoerder van IGAD zei dat het dinsdag gesloten bestand van kracht blijft, zolang het vredesoverleg duurt.
De oorlog gaat tussen enerzijds opeenvolgende radicale islamitische regeringen die naar een centraal islamitisch gezag streven en anderzijds christelijke en animistische rebellen uit het zuiden die een federatie willen.
Deze strijd tussen het Arabisch georiënteerde noorden en het zwart-Afrikaanse zuiden is een van de langste en bloedigste uit de moderne geschiedenis. Deze begon in 1955 in het plaatsje Torit met een legermuiterij. Militairen eisten een einde aan de overheersing door de ’noordelingen’.
In 1972 werd de strijd gestaakt met een niet nagekomen belofte van autonomie voor het zuiden. In 1983 brak een nieuwe opstand uit die kolonel Garang moest neerslaan. Hij kwam echter zelf in opstand, richtte de SPLA op en begon de burgeroorlog opnieuw.
Sinds 1983 zijn zeker 2 miljoen mensen omgekomen en naar schatting 4,4 miljoen ontheemd. Tussen 1955 en 1972 werden zeker een miljoen mensen gedood en raakten 700.000 mensen in Zuid-Sudan ontheemd.