Stijging zakkenrollerij in Haaglanden zet door
In de regio Haaglanden daalde in de periode tussen 2003 en 2006 het aantal aangiften van zakkenrollerij. Maar in 2007 namen de aangiften weer explosief toe. Werd er in 2006 nog 2.671 keer aangifte gedaan van zakkenrollerij, in 2007 steeg dit aantal naar 3.564. Een stijging dus van maar liefst 33 procent. Een stijging ook, die zich dit jaar verder lijkt door te zetten.
Wilt u weten wat de politie in den Haag en omstreken doet welke maatregelen u zelf kunt nemen om het de zakkenrollers moeilijk te maken? Kijk dan op de site van politie Haaglanden met veiligheidscijfers uit gemeente en buurt www.hoeveiligismijnwijk.nl . Hier vindt u ook overzichten van het aantallen gevallen van zakkenrollerij die plaatsvonden in de regio Haaglanden. In het Algemeen Dagblad van zaterdag 26 april verschijnt een boeiend verslag van de politie-activiteiten tegen zakkenrollen.Zakkenrollerij: de cijfers
Een vergelijking tussen de periodes van september 2007 tot en met februari 2008 en die van dezelfde periode een jaar eerder, leert dat op vrijwel alle politiebureaus het aantal aangiften van zakkenrollerij verder is gestegen. En niet zo’n klein beetje ook.
Politiebureau Leidschendam-Voorburg zag het aantal aangiften maar liefst meer dan verdubbelen, van 55 naar 115. Andere extreme stijgers zijn de politiebureaus Loosduinen (95 procent meer aangiften), De Heemstraat (88 procent), Laak (85 procent) en Zoetermeer (78 procent). Alleen bij de politiebureaus Karnebeek, Beresteinlaan en Ypenburg-Leidschenveen bleef het aantal aangiften op eenzelfde niveau. Slechts één politiebureau, Overbosch, zag het aantal aangiften van zakkenrollerij in deze periode dalen, en wel met achttien procent.
Winkels en markt populair
Zakkenrollerij, mooi omschreven als ‘diefstal zonder geweld uit aan het lichaam gedragen kleding of vanuit een meegevoerde zak, tas of koffer’, vond in de eerdergenoemde periodes vooral plaats in winkels (dertig procent), op de markt (26 procent) en op de openbare weg (twintig procent). Op dit soort locaties vindt dus zo’n driekwart van alle zakkenrollerij plaats. Opvallend bij de pleeglocaties is verder dat het aantal aangiftes van zakkenrollerij op stations en tramof bushaltes slechts vier procent bedraagt.
Uit een probleemanalyse van zakkenrollerij blijkt dat in dat jaar de meeste gevallen van zakkenrollerij plaatsvinden op een zaterdag (21 procent), een vrijdag (18 procent) en een woensdag (16 procent). Het meest buitgemaakt worden portemonnees en waardepapieren. Deze buit omvat ruim zeventig procent van de gevallen. Bij ongeveer één op de vijf aangiften van zakkenrollerij is er sprake van diefstal van een mobiele telefoon.
Slachtoffers en daders
Maar wie zijn nu de slachtoffers en daders? Het overgrote merendeel van de slachtoffers van zakkenrollerij is vrouw. Zij worden maar liefst drie keer zo vaak gerold als mannen. Veel verrassender nog is de leeftijdscategorie van mensen die aangifte komen doen van zakkenrollerij. Wie dacht dat dit vooral oudere mensen overkomt, komt bedrogen uit.
Met name de groep van 18 tot 25 jaar wordt het meest gerold, dat betreft een vijfde van de gevallen. Mensen van 66 jaar en ouder waren in ‘slechts’ twaalf procent van de gevallen de pineut. Ook de zakkenrollers zelf blijken vooral jongeren. Ongeveer de helft van de verdachten is jonger dan 25 jaar. Maar liefst veertig procent hiervan is minderjarig. Een verrassing aan de daderkant is er ook: het aandeel van vrouwen in zakkenrollerij is veel groter dan gemiddeld. Maar liefst 43 procent van de zakkenrollers is vrouw.