Buitenland

Nederland evacueert ambassade Kabul

Nederland en Denemarken hebben het ambassadepersoneel in de Afghaanse hoofdstad Kabul geëvacueerd uit veiligheidsoverwegingen. Denemarken evacueerde ook het personeel van de ambassade in de Algerijnse hoofdstad Algiers.

AP
24 April 2008 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

Maandag moesten de vijftig medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul, onder wie vijftien Nederlanders, naar een geheime locatie verhuizen met het oog op hun veiligheid. Of er sprake was van een concrete dreiging of een algemene verslechtering van de veiligheidssituatie wilde woordvoerder Han Peters niet laten weten. Het zou om een tijdelijke maatregel gaan.Vorige week verhuisde het Nederlandse ambassadepersoneel in Pakistan ook al naar een hotel, vanwege verhoogde veiligheidsrisico’s door het verschijnen van Wilders’ film ”Fitna”.

Denemarken heeft wel concrete terreurdreigingen ontvangen, zei woordvoerder Erik Laursen van het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken. Ambassademedewerkers zijn naar geheime locaties in Kabul en Algiers overgebracht, waar ze hun werkzaamheden kunnen voortzetten en per telefoon en e-mail bereikbaar blijven, zei het ministerie woensdag. De evacuatie van de Denen in Algerije werd enkele dagen geleden al uitgevoerd, die in Kabul woensdag.

De Deense geheime dienst heeft gezegd dat de terreurdreiging tegen Denemarken aanzienlijk is toegenomen nadat Deense kranten een van de twaalf Deense cartoons over de profeet Mohammed die in 2006 rellen teweegbrachten in de moslimwereld, nogmaals afdrukten in februari. Zij deden dat omdat er volgens de politie een moordaanslag was beraamd op de tekenaar. De dreiging gold met name Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Pakistan en Afghanistan.

De Filipijnse regering heeft ”Fitna” woensdag veroordeeld, maar ook opgeroepen tot kalmte onder critici. De film zou haatdragend zijn jegens de islam. Het eiland is „solidair met de islamitische wereld in het verwerpen van de beledigende inhoud” van de film ”Fitna”, aldus een verklaring van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. De associatie van de religie met geweld is belasterend en vergroot het onbegrip voor de islam, een religie van vrede, aldus de verklaring.

De film van Wilders verscheen vorige maand op een website. Straatprotesten in Pakistan, Maleisië en Indonesië waren het gevolg, alsmede oproepen om Nederlandse producten te boycotten. De film plaatst verzen van de Koran naast beelden van aanslagen in New York, Madrid en elders. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon heeft de film veroordeeld, net als andere VN-organisaties. Ook ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen hebben de inhoud verworpen.

In de Filipijnse verklaring staat dat het recht op vrije meningsuiting „gebruikt moet worden met waakzame verantwoordelijkheid.” Niemand zou dit recht moeten gebruiken om welke religie of overtuiging dan ook „te belasteren, zwart te maken of te schande te maken.” „Toch willen we onze roep om nuchterheid overbrengen in het licht van de negatieve reacties op de film. Geweldsdaden in verband hiermee zijn ongerechtvaardigd”, aldus de verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer