Buitenland

Brown wil embargo op wapens tegen Zimbabwe

De Britse premier Gordon Brown wil een wapenembargo tegen Zimbabwe. Hij heeft dit woensdag gezegd tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis in Londen.

AP
24 April 2008 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

Zijn plan kreeg geen steun van Jacob Zuma, leider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, die bij Brown op bezoek was. Zuma zei niets te voelen voor uitbreiding van het embargo dat de Verenigde Staten en Europa al hanteren. Hij kan zich wel vinden in de vorming van een regering van nationale eenheid, een idee dat een oppositieleider vorige week lanceerde en de Zimbabwaanse staatskrant The Herald woensdag leek over te nemen.Brown noemde het onaanvaardbaar dat de uitslag van de presidentsverkiezingen van 29 maart nog steeds niet bekend is en klaarblijkelijk gemanipuleerd wordt om president Robert Mugabe in het zadel te houden. Brown is een fel tegenstander van Mugabe en dringt er bij Afrikaanse leiders op aan diens regime niet langer te erkennen.

Zuma zei eerder in een interview met de BBC dat het niet aan Mugabe, maar aan de kiesraad in Zimbabwe ligt dat de uitslag van de presidentsverkiezingen nog altijd niet bekendgemaakt is. Hij verwierp verwijten aan het adres van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki dat deze Mugabe niet genoeg onder druk zet.

„Mbeki is bemiddelaar”, zei Zuma. „Je kunt geen bemiddelaar hebben die partij kiest, die stelling neemt en kritiek levert op mensen bij wie hij probeert te bemiddelen.” Volgens Zuma doet Zuid-Afrika meer dan wie ook. „Wat zouden wij nog meer kunnen doen? Moeten wij het leger erop afsturen?”

Een regering van nationale eenheid kan volgens Zuma een uitweg bieden. „Feit is dat er een crisis is vanwege de verkiezingen, juist omdat de uitslagen niet worden gegeven. Ze zijn daardoor in grote mate verdacht. Je moet daarom beide partijen bij een oplossing betrekken, en dit zou een oplossing kunnen zijn. Waarom niet, als het Zimbabwe helpt?”

De door de staat geleide Zimbabwaanse krant The Herald opperde woensdag ook een regering van nationale eenheid onder leiding van Mugabe. De krant neemt daarmee afstand van zijn gebruikelijke standpunt dat de oppositie de stemming heeft gemanipuleerd.

In een artikel dat prominent op de opiniepagina staat, stelt columnist Obediah Mazombwe dat een eenheidsregering gevormd via bemiddeling van het regionale samenwerkingsverband SADC „de meest haalbare en veilige” uitweg biedt. Leiders uit de regio en „de vooruitstrevende internationale gemeenschap” kunnen de partij van Mugabe, de oppositie, voormalig kolonisator Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bijeenbrengen.

Het hoofd van de Anglicaanse Kerk in Zuid-Afrika, aartsbisschop Thabo Makgoba, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een wapenembargo tegen Zimbabwe in te stellen.

Zuid-Afrikaanse havenwerkers hebben deze week geweigerd een Chinees schip te lossen dat een lading wapens voor Zimbabwe aan boord had. De vrees bestaat dat de regering van president Robert Mugabe de wapens zal gebruiken tegen politieke tegenstanders, die de overwinning in de op 29 maart gehouden verkiezingen opeisen.

Amnesty International deed eveneens een oproep om alle zendingen lichte wapens en munitie vanuit China voor Zimbabwe tegen te houden. De oproep geldt ook de verkoop van traangas, waterkanonnen en andere rellenbestrijdingsmiddelen voor de Zimbabwaanse politie. De organisatie zegt ernstige schendingen van de mensenrechten door militairen en politieagenten tegen aanhangers van de oppositie na de verkiezingen te hebben gedocumenteerd. Samen met ”oorlogsveteranen” en aanhangers van de regerende ZANU-PF zouden zij mensen die niet „correct” gestemd hebben, mishandelen en martelen. Sommige slachtoffers hebben aangifte gedaan, maar de daders lijken straffeloos hun gang te kunnen gaan, zegt Amnesty.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer