Buitenland

Duitse hulporganisaties stimuleren corruptie

Kerkelijke hulporganisaties in Duitsland zijn medeverantwoordelijk voor de corruptie bij ontwikkelingshulp. Zij leggen vaak niet precies vast voor wie en wat de financiële steun is bedoeld. Daardoor wordt misbruik mogelijk gemaakt.

ANP
24 April 2008 07:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

Dat stelt de anticorruptieorganisatie Transparency International (TI) na vier jaar onderzoek, meldde de Duitse krant Frankfurter Rundschau donderdag. TI constateert tekortkomingen in het management van de kerkelijke organisaties. Vaak zijn de verantwoordelijken voor projecten dezelfde personen die over de financiën waken. Ook bestaan er vaak zeer nauwe banden met de partners in de ontwikkelingslanden.Bij de controle van de boeken wordt alleen gekeken of de cijfers kloppen, niet of het geld ook op de juiste manier is besteed. Daarnaast schieten toezichthouders tekort, kritiseert TI. Bij onregelmatigheden volgen geen sancties.

Transparency toont met een reeks voorbeelden de verduistering van meestal gedoneerd geld aan. Zo ontvangen niet–bestaande personen loon, worden hulpvoertuigen misbruikt als taxi’s en worden hulpgoederen voor eigen doeleinden gebruikt of verkocht.

„Elke cent die wordt achtergehouden, is verloren voor de armen", aldus een van de onderzoekers. Vertegenwoordigers van de kerkelijke hulporganisaties willen zich donderdag in Keulen over de kritiek van TI buigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer