Brown wil wapenembargo Zimbabwe
LONDEN, 23 april (AP) – De Britse premier Brown wil een wapenembargo tegen Zimbabwe. Hij heeft dit woensdag gezegd tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis in Londen.
Zuid-Afrikaanse havenwerkers hebben deze week geweigerd een Chinees schip te lossen dat een lading wapens voor Zimbabwe aan boord had. De vrees bestaat dat de regering van president Robert Mugabe de wapens zal gebruiken tegen politieke tegenstanders, die de overwinning in de op 29 maart gehouden verkiezingen opeisen. Het hoofd van de anglicaanse kerk in Zuid-Afrika, aartsbisschop Thabo Makgoba, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een wapenembargo tegen Zimbabwe in te stellen.Ook Amnesty International heeft opgeroepen alle zendingen lichte wapens en munitie uit China voor Zimbabwe tegen te houden. De oproep geldt ook de verkoop van traangas, waterkanonnen en andere rellenbestrijdingsmiddelen voor de Zimbabwaanse politie. De organisatie zegt ernstige schendingen van de mensenrechten door soldaten en politieagenten tegen aanhangers van de oppositie na de verkiezingen te hebben gedocumenteerd. Samen met ’oorlogsveteranen’ en aanhangers van de regerende Zanu-PF zouden zij mensen die niet ’correct’ gestemd hebben mishandelen en martelen. Sommige slachtoffers hebben aangifte gedaan, maar de daders lijken straffeloos hun gang te kunnen gaan, zegt Amnesty.
De Britse premier Brown ontving woensdag ook de leider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Jacob Zuma. Brown is een fel tegenstander van Mugabe en dringt er bij Afrikaanse leiders op aan diens regime niet langer te erkennen.
Zuma zei in een interview met de BBC dat het niet aan Mugabe, maar aan de kiesraad in Zimbabwe ligt dat de uitslag van de presidentsverkiezingen nog altijd niet gepubliceerd is. Hij verwierp verwijten aan het adres van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, dat hij Mugabe niet genoeg onder druk zet.
‘Mbeki is bemiddelaar’, zei Zuma. ‘Je kunt geen bemiddelaar hebben die partij kiest, die stelling neemt en kritiek levert op mensen bij wie hij probeert te bemiddelen.’ Volgens Zuma doet Zuid-Afrika meer dan wie ook. ‘Wat zouden wij nog meer kunnen doen? Moeten wij het leger er op af sturen?’