Buitenland

EU verdeeld over oplossing voedselcrisis

Het Europees Parlement ziet andere oplossingen voor de voedselcrisis dan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. „We zijn het nooit met elkaar eens, maar nu al helemaal niet”, aldus Louis Michel, Eurocommissaris van Ontwikkelingssamenwerking. Hij noemde het Europarlement te ideologisch.

Buitenlandredactie
23 April 2008 13:56Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

Michel wil de capaciteit van de landbouw vergroten. Er zou nog voldoende grond in de Oost-Europese landen zijn om te benutten. Bovendien wil hij de voedselhulp aan arme landen verhogen met 117 miljoen euro. Dat maakte hij dinsdag bekend tijdens een debat met het Europees Parlement. Het Parlement is fel tegenstander van de voorgestelde maatregelen.Het besluit is een reactie op de stijgende voedselprijzen. „We zijn verplicht te handelen”, aldus Michel. „De prijsstijging zorgt ervoor dat mensen die zich eerst konden redden nu het risico lopen om honger te lijden.”

Het totale bedrag dat de EU uitgeeft aan voedselhulp in 2008 komt hiermee op 283 miljoen euro.

Ook elders in de wereld worden maatregelen tegen de dreigende voedselcrisis genomen. De regering van Suriname heeft een panel van ministers en ambtenaren gevormd dat moet onderzoeken hoe de gestegen voedselprijzen kunnen worden aangepakt.

De voedselprijzen in Suriname zijn sinds vorig jaar met 13 procent gestegen. „De bedoeling is voorzieningen te treffen voor de armste mensen”, zei president Ronald Venetiaan maandag. Rijst, het basisvoedsel van veel Surinamers, is sinds 2006 twee keer zo duur geworden.

„Telkens wanneer je naar de winkel gaat moet je je aanpassen omdat de prijzen veranderd zijn. Het enige wat niet verandert is ons inkomen”, zei een vrouw voor een winkel in Paramaribo, de 30-jarige Helen Jackson.

Minister van Handel Clifford Marica deelde mee dat Suriname ermee heeft ingestemd dat bedrijven van buiten de Caraïbische gemeenschap die levensmiddelen zoals bakolie importeren geen invoerheffingen meer hoeven te betalen.

Afghanistan heeft omgerekend ruim 30 miljoen euro vrijgemaakt om voedsel van buurlanden te kopen, heeft de regering dinsdag bekendgemaakt. Door de snel stijgende voedselprijzen zijn de Afghanen rijst, bloem en bakolie gaan hamsteren.

Volgens het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) is in Afghanistan de prijs van graan sinds vorig jaar bijna verdubbeld. De voedselprijzen stijgen in de hele wereld en dus ook in Afghanistan, zei een regeringswoordvoerder. De Afghaanse regering wil nu onmiddellijk voedsel importeren uit buurlanden als Pakistan en Kazachstan.

De voedselprijzen stijgen mede zo snel doordat de duurder wordende olie de kosten van de productie en het transport van voedsel omhoog stuwt. Op verschillende plekken in de wereld werd de afgelopen weken gedemonstreerd tegen de hoge voedselprijzen.

Meer over
Voedselcrisis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer