„Aandeel ABN AMRO blonk uit in saaiheid”
Het aandeel ABN AMRO wordt donderdag voor het laatst verhandeld op de beurs in Amsterdam. Aandelen van de grootste bank van Nederland, die vorig jaar werd overgenomen door het trio Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander, gingen sinds 1990 van hand tot hand. „Het aandeel blonk uit in saaiheid”, aldus handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect.
„Donderdag aan het eind van de handelsdag verliest het aandeel zijn notering op de lokale beurs in Amsterdam”, aldus een woordvoerder van beursbedrijf Euronext. De preferente aandelen blijven nog wel genoteerd. Die stukken worden kort na beëindiging van de verwachte uitkoopprocedures geschrapt.ABN AMRO is een fusieproduct van Algemene Bank Nederland (ABN Bank) en Amsterdam-Rotterdam Bank (AMRO Bank). „Volgens onze archieven werd er in aandelen AMRO gehandeld vanaf 1 december 1872”, aldus de zegsman van Euronext. „ABN stond vanaf de start van de AEX-index in 1983 genoteerd aan de hoofdindex.”
Na de fusie van ABN en AMRO kreeg het aandeel ABN AMRO in augustus 1990 een notering aan de AEX. De koers van het aandeel werd gekenmerkt door een solide verloop met weinig historische hoogte- en dieptepunten. „Het was een degelijk en betrouwbaar aandeel. Het was nooit spectaculair”, aldus handelaar Geels. De afgelopen tien jaar schommelde het aandeel rond de 20 euro.
De ontwikkeling van het aandeel werd in een later stadium naar de mening van Geels „teleurstellend.” Dat gebeurde nadat de gewezen topman Rijkman Groenink allerlei beloften deed. „Hij bond een touw om zijn nek door te zeggen dat ABN AMRO bij de top moest behoren van de Europese banken.”
Groenink ontving op 21 februari 2007 een brief van hedgefonds TCI met het verzoek tot opsplitsing van de bank. Die dag maakte het aandeel een koerssprong van 6,1 procent tot 28 euro. Nadat de bank onderwerp werd van een overnamestrijd tussen het Britse Barclays en het consortium legde het aandeel een grillige, maar overwegend positieve weg af.
Uiteindelijk trok het trio aan het langste eind met een bod van 39 euro per aandeel, ofwel ongeveer 71 miljard euro. „Dankzij de overname zijn de aandeelhouders met een lange adem toch nog beloond met rendement”, aldus Geels.
ABN AMRO verloor zijn notering in de AEX-index op 10 oktober vorig jaar, toen het bankentrio de overname bezegelde. Sindsdien was het aandeel verhandelbaar op de lokale beurs.
ABN AMRO is een van de vele Nederlandse bedrijven die de afgelopen tijd van de beurs verdwenen. Recentelijk verloren ook handelshuis Hagemeyer, bierbrouwer Grolsch, voedingsmiddelenconcern Numico en vastgoedbedrijf Rodamco Europe hun beursnotering nadat ze in buitenlandse handen vielen.