Binnenland

„Varend erfgoed in de problemen”

Door nieuwe en strengere regelgeving op de rijkswateren dreigen de historische bedrijfsvaartuigen in Oost-Nederland in de problemen te komen.

Van onze correspondent
23 April 2008 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) vreest gedwongen verhuizingen en een verder oplopend tekort aan ligplaatsen.Het varend erfgoed heeft op het water te kampen met grote veiligheidsproblemen. Dergelijke schepen liggen veelal niet in jachthavens maar in rijksvaarwegen, omdat ze te groot zijn voor de voor de recreatievaart bestemde plekken. Rijkswaterstaat is echter bezig zijn wateren in Oost-Nederland op te schonen en verscherpt de regels, waardoor de vaartuigen hun plaats kwijt dreigen te raken.

„De kans is groot dat de historisch bepaalde ligplaatsen voor deze schepen nu verdwijnen”, zei A. van der Giessen, voorzitter van de LVBHB, waarbij zo’n 1600 leden zijn aangesloten, dinsdag. Mede namens zusterorganisaties die zich inzetten voor het behoud van sleep- en stoomboten roept hij Rijkswaterstaat op meer lig- en wachtplaatsen beschikbaar te stellen voor het varend erfgoed. „Historisch erfgoed vindt iedereen prachtig, het wordt alleen op geen enkele wijze beschermd.”

Als dergelijke schepen onderweg zijn, wat doorgaans langer duurt omdat ze minder snel varen, dreigt nu een gevaar voor de veiligheid van de bemanning. „Voorheen kon je je anker uitgooien of een rusthaven invaren, maar nu mag dat niet meer.”

Volgens A. Alewijn, adviseur bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland, zijn nieuwe regels dringend nodig vanwege het stijgende gebruik van de rijkswateren door recreatie- en beroepsvaart. „De schepen worden groter. Op plaatsen in de IJssel waar schepen elkaar voorheen gemakkelijk konden passeren, wordt de ruimte tussen de schepen steeds kleiner.”

Voor onder meer de IJssel en het Zwarte Water gaan strengere afmeerregels gelden. „We onderkennen het belang van het culturele erfgoed. Juist beroepsschippers vinden die oude schepen prachtig, maar het is een ander verhaal als er daardoor voor hen geen overnachtingplaats is.”

Van 1 tot en met 3 mei vinden in Zwartsluis de Nationale Sleepbootdagen plaats. Het evenement is jaarlijks goed voor tienduizenden bezoekers en ook tijdens de Sleepbootdagen Elburg (in juni) en tijdens Sail Kampen trekken historische schepen veel belangstelling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer