Vakbondsvrouw poetst sociale gezicht PvdA op
DEN HAAG – D66-leider Pechtold is ervan overtuigd dat de nieuwgekozen PvdA-fractievoorzitter Hamer haar partij „weer een arbeidersgezicht kan geven.” Dat is precies wat Hamer wil. Met een permanente campagne en meer aandacht voor mensen hoopt de klassiek sociaaldemocrate het sociale gezicht van de PvdA op te poetsen.
Iedereen moet weer weten waar de PvdA voor staat, zei Hamer nadat ze dinsdag door de PvdA-fractie was gekozen tot voorzitter. Ze fungeerde de afgelopen maanden al als waarnemend fractievoorzitter in plaats van Tichelaar. Die keert in juni terug in de Kamer als gewoon Kamerlid.Hamer wil beter duidelijk maken wat het kabinet doet voor de onderklasse en de middengroepen. Ze pleitte dinsdag voor veel aandacht voor kinderen en scholing voor iedereen. Ook koopkracht voor de laagstbetaalden is voor haar belangrijk, evenals zekerheid voor werknemers. Door nadruk te leggen op deze thema’s hoopt Hamer het zetelverlies van haar partij bij de verkiezingen en in de peilingen ongedaan te maken.
PvdA leider Bos is optimistisch gestemd. Hij noemde het dinsdag „logisch” dat Hamer zich wil profileren met sociale onderwerpen. Gezien de lage score in opiniepeilingen zijn volgens hem „een boel kiezers” er niet van overtuigd dat de PvdA voldoende sociaal bezig is. Partijvoorzitter Ploumen verwacht dat Hamer het „scherpe linkse profiel” verder kan vormgeven.
Hamer, gehuwd en moeder van een dochter, staat bekend als een klassiek sociaaldemocrate. D66 leider Pechtold noemde haar dinsdag „een karakteristieke vrouw uit de vakbond en de ambtenarij.” Hamer komt uit een protestants christelijk gezin, maar is zelf agnost. Als student was ze medeoprichtster van de Landelijke Studentenvakbond. Na een loopbaan in het onderwijs werd ze in 1998 Kamerlid. Ze hoort daarmee tot het beperkte clubje PvdA’ers met een ruime ervaring op het Binnenhof.
Hamer kwam vorig jaar uitgebreid in beeld in de discussie over versoepeling van het ontslagrecht. Ze blokkeerde elk voorstel waarmee minister Donner van Sociale Zaken kwam. Haar onverzettelijke houding leidde bijna tot een kabinetscrisis. In Kamerdebatten heeft de politica zich nog niet laten kennen als groot en meeslepend redenaar.
In december 2005 diende ze met collega’s van SP, GroenLinks en D66 een initiatiefwetsvoorstel in om bijzondere scholen te dwingen alle leerlingen aan te nemen die de grondslag van de school respecteren. De wet bood overigens scholen die de afgelopen tien jaar een consequent toelatingsbeleid hebben gevoerd op basis van hun grondslag, de ruimte om onderschrijving van de grondslag te blijven vragen. Het voorstel heeft de eindstreep niet gehaald.