Binnenland

Terreurdreiging groeit en is internationaler

Internationale radicale moslimnetwerken rekruteren vaker mogelijke terroristen om in het Westen gewapende strijd tegen niet–moslims (jihad) te voeren. Dat is een nieuwe dimensie aan de jihadistische dreiging aan het adres van Nederland, schrijft de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst AIVD in het dinsdag verschenen jaarverslag over 2007.

ANP
22 April 2008 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

Eerder waren deze netwerken meer georiënteerd op strijd in de ’klassieke’ jihadlanden als Irak en Afghanistan. Het afgelopen jaar signaleerde de inlichtingendienst dat rekruten na training in een dergelijk land terugkeerden naar een westers land.Net als voor andere westerse landen is de terreurdreiging voor Nederland in de tweede helft van 2007 gegroeid, zei het nieuwe hoofd van de AIVD, Gerard Bouman. Het profiel van Nederland lijkt, onder meer door uitzending van militairen naar Afghanistan, zoveel op dat van andere landen, dat dreiging aan het adres van het Verenigd Koninkrijk of Denemarken ook voorstelbaar is voor Nederland. „Toch vind ik Nederland nog steeds veilig", zei Bouman. Nederland kende vorig jaar namelijk geen concrete dreiging met een terroristische aanslag.

Een voorbeeld van bewegingen van internationale organisaties in Nederland blijkt uit de arrestatie in maart van een Pakistaanse man uit Breda. De AIVD vermoedt dat hij betrokken was bij de voorbereiding van een aanslag ergens in West–Europa. De man zou deel uitmaken van het netwerk waartoe ook arrestanten behoren die in januari in Barcelona werden opgepakt. Zij zouden een zelfmoordaanslag in voorbereiding hebben gehad.

Het gedachtegoed van al–Qaeda als inspiratiebron voor jihadisten is in vorig jaar gegroeid. Oorzaak daarvan zou zijn dat de kern van al–Qaeda in Pakistan en Afghanistan zich aan het herstellen is.

De radicalisering van moslims in Nederland gaat door. Activiteiten, veelal op internet, zijn in vergelijking met 2006 iets toegenomen, maar het ontbreekt aan ’echte leidersfiguren’ in moslimnetwerken die jihad voorstaan. Ook heerst er nog steeds onderlinge verdeeldheid.

Om de meer internationale dreiging het hoofd te bieden, hebben inlichtingendiensten in binnen– en buitenland de banden aangehaald. De AIVD onderhoudt contacten met 170 buitenlandse diensten en heeft in 13 landen liaisons gestationeerd. Met diverse partners wisselt de AIVD niet alleen informatie uit, maar ook medewerkers, veelal om trainingen te volgen.

Behalve met terroristische dreiging heeft Nederland te maken met internationale spionage. De AIVD noemde China en Rusland expliciet, maar ook andere landen maken zich er schuldig aan. Afgelopen jaar is een onbekend aantal buitenlandse spionnen „bewogen terug te keren" naar hun land van herkomst, zei Bouman. Deze hadden allen een diplomatieke status.

Vanuit China is diverse keren geprobeerd in te breken in vitale ICT–systemen. Doel daarvan is om aan technologische kennis te komen. Ook zijn er aanwijzingen dat de Chinese overheid migranten probeert te beinvloeden, bijvoorbeeld door middel van persoonlijke gesprekken of andere methoden met „meer druk".

De Russen vinden vooral informatie over de energiesector interessant. Russische inlichtingenactiviteiten lijken toe te nemen. De Russische president Vladimir Poetin deed in oktober 2007 opgeroepen om economische en technisch–wetenschappelijke informatie te vergaren.

De spionage richt zich vooral op de overheid, bedrijven en universiteiten, maar Bouman hoeft dat geen gevolgen te hebben voor het toelatingsbeleid van bijvoorbeeld studenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer