„Tijd dat Hillary Clinton handdoek in de ring gooit”
Het wordt tijd dat Hillary Clinton een gooi doet naar het gouverneurschap van de staat New York in 2010, nu ze geen kans maakt op het Amerikaanse presidentschap. Dat suggereerde maandag Douglas Muzzio, hoogleraar politicologie aan de universiteit van New York. Een belachelijk idee, vindt Clintons woordvoerder Howard Wolfson.
Toegegeven, het is niet verstandig om te speculeren over het gouverneurschap van New York als je probeert om president Bush begin volgend jaar op te volgen in het Witte Huis. Maar heeft Hillary Clinton nog een reële kans? Volgens Bill Richardson, Democratisch gouverneur van New Mexico, heeft Clinton rekenkundig bezien geen kans meer om zich te verzekeren van de Democratische presidentskandidatuur op de partijconventie komende zomer in Denver (Colorado). Het is volgens hem daarom inderdaad beter dat zij capituleert, zodat ze in de partij geen scheuring veroorzaakt waarvan de Republikeinen in het najaar misbruik zouden kunnen maken.Bij de Republikeinen is senator John McCain verzekerd van de presidentskandidatuur. Hij heeft in de voorverkiezingen voldoende afgevaardigden verzameld. Maar bij de Democraten woedt de strijd nog voort, omdat Barack Obama noch Hillary Clinton de vereiste meerderheid van 2024 afgevaardigden haalt. Daarom zullen de zogeheten superafgevaardigden (partijbonzen met stemrecht tijdens de conventie) in Denver de doorslag moeten geven. Clinton hoopt dat zij zich massaal achter haar zullen scharen. „Hillary Clinton maakt een betere kans om McCain in november te verslaan dan Obama. Daarom zullen de superafgevaardigden zich achter haar scharen”, aldus de eerder geciteerde professor Wolfson.
Om de superafgevaardigden te overtuigen van haar verkiesbaarheid, hoopt Clinton op een ruime overwinning vandaag bij de voorverkiezingen in Pennsylvania. Zij lag daar enkele weken geleden nog 16 procent voor op Obama, maar die voorsprong is intussen geslonken tot ongeveer 5 procent. Clinton houdt desondanks vol dat zij in november John McCain gemakkelijker kan verslaan dan Obama. Daarom moet men tijdens de partijconventie -hoe de uitslag van de voorverkiezingen ook uitvalt- de voorkeur aan haar geven. De feiten spreken evenwel een andere taal.
Volgens de laatste opiniepeilingen zou het tussen Obama en McCain een nek-aan-nekrace worden, maar zou McCain nipt winnen van Clinton. Verder heeft Obama tot nu toe in meer staten de voorverkiezingen of caucuses gewonnen. Daarbij kreeg hij meer stemmen dan Clinton en hij heeft ook meer afgevaardigden achter zich verzameld dan Clinton. „Als de superafgevaardigden zich in augustus achter de meerderheid scharen, heeft Hillary geen schijn van kans meer”, meent professor Muzzio. Mochten de superafgevaardigden anders beslissen dan de meerderheid van de partij, dan komen er problemen, aldus (Democratisch) voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden.
Kan Clinton niet beter stoppen, om geen scheuring in de Democratische Partij te veroorzaken? De meeste Democraten maken zich daarover weinig zorgen. Volgens de laatste opiniepeiling van The Washington Post en ABC-News vindt twee derde van de ondervraagden dat Clinton en Obama het rustig mogen uitvechten tot het eind van de voorverkiezingen begin juni. Dat zal de kans op een Democratische overwinning in november niet schaden. Een derde van de Democraten vreest echter wel dat het steeds venijniger steekspel tussen Obama en Clinton hun partij in november zou kunnen schaden.
Clinton klaagde de afgelopen dagen dat Barack Obama „erg negatief” wordt, nu het er in Pennsylvania om spant. De meeste Democraten denken daar anders over. Het venijn van de Clintoncampagne gaat hen blijkbaar te ver. Volgens de peiling van The Washington Post en ABC is de waardering voor Clinton (onder Democraten) gedaald sinds het begin van de voorverkiezingen in januari. Niet minder dan 51 procent van de Democraten denkt dat Obama de betere kandidaat is, tegenover 41 procent voor Clinton. „Tien procent is een zorgelijk brede kloof om te overbruggen voor Hillary Clinton, die haar verkiezingscampagne vorig jaar begon als de gedoodverfde winnaar onder de Democraten”, meent politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Instituut in Washington.
In een allerlaatste poging de kiezers te overtuigen van haar leiderskwaliteiten, kwam Clinton maandag met tv-boodschappen waarin beelden van de aanval op Pearl Harbor (1941) en van Osama bin Ladens al Qaida-aanvallen op New York en Washington in 2001. De onderliggende boodschap: in tijden van nood heb je de beste leider nodig. De Obamacampagne wees erop dat dit dezelfde soort van angstboodschappen is als waarmee de Republikein Bush in 2004 zijn herverkiezing verzekerde.
Een wanhoopspoging van Clinton? „Het lijkt erop. Als zij Obama verpletterend verslaat bij de voorverkiezingen in de resterende elf staten, zal zij waarschijnlijk proberen tijdens de partijconventie komende zomer het tij nog te keren. Maar de huidige opiniepeilingen geven haar weinig hoop op zo’n scenario. Bovendien is er nog een ander probleem. Clinton heeft schulden en zit krap bij kas, terwijl Obama meer dan voldoende geld heeft voor mediacampagnes die hem kunnen helpen Hillary het nakijken te geven”, aldus Thomas Mann.