Philips lijdt 330 miljoen euro verlies
Philips boekte in het derde kwartaal van dit jaar door vooral een grote afboeking een nettoverlies van 330 miljoen euro, tegenover een verlies van 799 miljoen euro in dezelfde periode van 2001. Voor heel 2002 denkt Philips exclusief bijzondere lasten een positief nettoresultaat te realiseren.
In een toelichting op de dinsdagmorgen gepubliceerde kwartaalcijfers stelt Philips dat het verlies vooral komt door een afschrijving van 339 miljoen euro op zijn belang van 3,5 procent in Vivendi. De totale afschrijvingen kwamen in het derde kwartaal op 387 miljoen euro uit. In het tweede kwartaal had Philips zijn belang in het Franse concern al met 1,5 miljard euro afgewaardeerd van 2,3 miljard euro naar 800 miljoen euro.
Het bedrijfsresultaat voor bijzondere lasten steeg ten opzichte van het tweede kwartaal met 15 procent naar 75 miljoen euro in het derde kwartaal, terwijl vorig jaar in deze periode nog een verlies van 226 miljoen euro werd geboekt. Het bedrijfsresultaat was lager dan analisten hadden verwacht.
De omzet steeg in de afgelopen drie maanden met 2 procent naar 7,3 miljard euro. Bij de consumentenproducten en de lampen zette Philips minder om. Vooral de omzet in mobiele telefoons en digitale netwerken daalde sterk. De productie van medische systemen leverde juist aanzienlijk meer op, terwijl de resultaten bij de divisie halfgeleiders minder waren teruggelopen dan Philips had aangegeven.
Noord-Amerika en Azië groeiden het sterkst. Die omzetgroei werd echter voor een groot deel tenietgedaan door een lagere omzet in Latijns-Amerika. In Europa bleef de omzet stabiel.
Over de eerste negen maanden van 2002 kwam de omzet uit op 22,9 miljard euro. Dat is 1 procent minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Inclusief bijzondere posten boekte Philips een nettoverlies van 1,7 miljard euro, tegenover 1,4 miljard euro vorig jaar. De pensioenen joegen Philips aardig op kosten: daaraan gaf het bedrijf circa 400 miljoen euro meer uit.
Philips verwacht dat in 2002 zowel het bedrijfsresultaat als het nettoresultaat exclusief bijzondere lasten positief zal zijn. Voordien had Philips als verwachting dat de resultaten in de tweede helft van het jaar beter zijn dan in het eerste. Philips blijft voor de komende drie tot vijf jaar vasthouden aan een toename van de winst per aandeel van gemiddeld 15 procent per jaar.
Philips waarschuwt ervoor dat er de komende maanden mogelijk nog extra bijzondere lasten worden genomen. Vorige week kondigde het concern aan de divisie componenten te gaan ontmantelen. Voor een aantal andere bezittingen, zoals Atos Origin, gaat Philips bekijken of zij nog wel voor de juiste waarde op de balans staan. Philips-topman G. Kleisterlee gaf dinsdagmorgen aan dat hij op korte termijn nog geen duidelijk economisch herstel verwacht. „De moeilijke economische omstandigheden houden aan. We concentreren ons daarom op zaken die wij zelf kunnen beïnvloeden, zoals kostenbesparing.”
In een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad gaf Philips dinsdagmorgen aan dat het concern de activiteiten in onderzoek en ontwikkeling in toenemende mate van Nederland naar het buitenland zal verplaatsen. „Het is best denkbaar dat er over vijftien jaar niets meer is in Nederland”, aldus A. Huijser, die in de raad van bestuur verantwoordelijk is voor het mondiale technologiebeleid. Volgens Huijser maken landen als België, Ierland, Schotland, India, China en Singapore meer werk dan de Nederlandse regering van een daadkrachtig en eenduidig innovatiebeleid.