Buitenland

Zware Democratische strijd om Pennsylvania

WASHINGTON, 21 april (AP) - Met nog slechts een dag te gaan voordat de Amerikaanse staat Pennsylvania voor de Democratische voorverkiezingen zijn stem uitbrengt, is de strijd tussen Barack Obama en Hillary Clinton grimmig. Clinton hoopt de voor haar gunstige bevolkingssamenstelling van de staat -meer ouderen, blanken en vrouwen dan gemiddeld in de VS- te kunnen omzetten in een broodnodige overwinning.

21 April 2008 16:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:46
Zware Democratische strijd om Pennsylvania. Foto EPA
Zware Democratische strijd om Pennsylvania. Foto EPA

Obama heeft in de afgelopen maanden veel meer geld opgehaald voor zijn campagne dan Clinton. In maart had hij omgerekend 26 miljoen euro opgehaald, en in april kon Obama 26,6 miljoen euro inzetten in de strijd tegen Clinton, die met 12,7 miljoen en 5,7 miljoen in maart en april het nakijken had. Veel van het geld van de Democratische rivalen ging op aan televisiespotjes, waarin Clinton en Obama elkaar verwijten banden te onderhouden met lobbyisten. Obama heeft zeker twee keer zoveel spotjes op televisie als Clinton, zeiden beide campagneteams.Obama complimenteerde de Republikeinse presidentskandidaat John McCain onlangs min of meer, maar dat kwam hem te staan op kritiek van Clinton. ’Beide Democraten zouden beter zijn dan John McCain’, zei Obama op een bijeenkomst in Reading. ’En alledrie zouden we beter zijn dan George Bush.’ Clinton zei hierop dat de Democraten een kandidaat nodig hebben die het opneemt tégen McCain, en hem niet bejubelt.

Nu nog tien staten mogen stemmen, lijkt het onmogelijk dat een van de kandidaten nog het benodigde aantal van 2025 gedelegeerden achter zich gaat krijgen om nog voor de partijconventie aan het eind van de zomer de Democratische nominatie binnen te halen. Dat legt de beslissing in handen van de bijna achthonderd zogeheten supergedelegeerden, partijfunctionarissen die op de partijconventie de doorslag geven. Van hen hangt uiteindelijk af wie de Democratische presidentskandidaat wordt.

In Pennsylvania zijn er 158 gedelegeerden te verdelen, maar omdat de Democraten een proportioneel systeem hanteren bij de toewijzing van gedelegeerden, zal de uitslag geen grote verandering in de voorsprong van Obama teweegbrengen. Toch wil Obama graag de schade beperkt houden, al was het maar om Clintons argument te weerleggen dat ze met haar campagne op de goede weg is, waarmee ze supergedelegeerden probeert te paaien.

Clinton won in absolute aantallen de recente voorverkiezingen van de grote staten Ohio en Texas, maar Obama blijft aan de leiding wat betreft het aantal gedelegeerden, het aantal gewonnen staten en het absolute aantal tot nog toe uitgebrachte stemmen (de ’popular vote’). Met de supergedelegeerden meegeteld die hun voorkeur al hebben uitgesproken, heeft Obama een voorsprong op Clinton van 1646 tegen 1508 gedelegeerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer