Economie

Ernst & Young voegt kantoren samen

De accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young voegt haar wereldwijde activiteiten samen tot één organisatie. Het gaat in totaal om 87 kantoren.

ANP
21 April 2008 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:46

„Hierdoor worden mensen binnen onze organisatie mobieler”, zo schetste voorzitter van Ernst & Young Nederland, Jan Nooitgedagt, maandag een van de voordelen.De integratie omvat alle vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika. De kantoren in deze regio’s, die samen 3300 vennoten tellen, worden samengebracht onder één raad van bestuur. De Zuid-Afrikaan Mark Otty, momenteel topman van Ernst & Young in het Verenigd Koninkrijk, wordt de hoogste bestuurder.

De nieuwe organisatie heeft een omzet van meer dan 11,2 miljard dollar (7,1 miljard euro) en ruim 60.000 medewerkers. Eind mei zullen de vennoten uit al deze landen stemmen over de integratie. Vanaf 1 juli dit jaar moet de samenvoeging een feit zijn.

De reorganisatie heeft nog bijkomende gevolgen voor Ernst & Young in Nederland. De Nederlandse organisatie zal samengaan met België. Jan Nooitgedagt zal leidinggeven aan deze geïntegreerde organisatie.

Volgens Nooitgedagt is de fusie tussen België en Nederland logisch. „Zowel de Belgische als de Nederlandse economie is zeer open. Deze integratie biedt volop marktkansen”, aldus de bestuurder. De nieuwe organisatie omvat bijna 6000 medewerkers en een omzet van 848 miljoen euro.

De wereldwijde intregratie zorgt er volgens Nooitgedagt voor dat medewerkers meer over de grens gaan werken. „De interne verrekening van de kosten en baten wordt gemakkelijker”, aldus de topman. Verder verwacht de voorzitter dat schaalvoordelen leiden tot kostenbesparingen, al wil hij niet zeggen hoeveel.

Volgens Jim Turley, de voorzitter van Ernst & Young wereldwijd, weerspiegelt de ingreep „de stijgende globalisering van onze grenzeloze bedrijfsomgeving”. „Dit biedt grotere mogelijkheden voor onze mensen”, aldus de voorzitter.

Ernst & Young is een van de zogeheten ’big four’, de vier grootste accountantsorganisaties ter wereld. Vorig jaar mislukte een grote fusie bij branchegenoot KPMG, die de Europese activiteiten wilde samenvoegen. Het bestuur kreeg niet de vereiste twee derde meerderheid van de partners achter zich voor de plannen.

In elk afzonderlijk land zullen de partners van Ernst & Young akkoord moeten gaan met de plannen. Dat een partner de fusie zal afstemmen, noemt Nooitgedagt „ondenkbaar”. „Ik ga ervan uit dat iedereen beseft hoeveel voordelen dit biedt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer