Oppositie Zimbabwe wil interventie VN
Zimbabwe heeft veel weg van een oorlogszone en de politieke crisis na de verkiezingen in maart is bezig om te slaan in een humanitaire crisis. In Zimbabwe aanwezige VN-organisaties moeten daarom dringend in actie komen.
Dat zei secretaris-generaal Tandai Biti van de oppositiepartij MDC zondag tijdens een persconferentie in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.Geweld in de nasleep van de verkiezingen heeft 3000 gezinnen uit hun huizen verdreven, honderden gewonden zijn in ziekenhuizen beland en er zijn zeker tien doden gevallen, zei Biti. Meer dan 400 leden van de oppositie zijn aangehouden, onder wie belangrijke bestuursleden. „Wij kunnen door die arrestaties niet meer functioneren.” Biti zei dat hij en partijleider Morgan Tsvangirai niet naar Zimbabwe kunnen terugkeren, omdat ze dan onmiddellijk zouden worden opgepakt.
De regering van president Robert Mugabe heeft Tsvangirai beschuldigd van verraad. Aangenomen wordt dat Tsvangirai Mugabe bij de verkiezingen heeft verslagen, maar de uitslagen zijn drie weken na de verkiezingen nog steeds niet bekendgemaakt.
De oppositie versloeg de regeringspartij op 29 maart ook in de parlementsverkiezingen, maar die overwinning staat op losse schroeven door een hertelling in een aantal districten. De hertelling is zaterdag begonnen, maar ook hier zal het resultaat enkele dagen op zich laten wachten. Volgens Biti heeft de regerende ZANU-PF met tellijsten en stembussen geknoeid om de uitslag naar haar hand te zetten.
De oppositie publiceerde zondag een gedetailleerde lijst van aanhangers die sinds de verkiezingen gewond zijn geraakt of om het leven zijn gekomen. Van velen zouden de woningen kort en klein zijn geslagen door knokploegen van de regeringspartij, aangestuurd door legerchefs en een minister, Didymus Mutasa. Een artsengroep meldde vorige week al een toename van het aantal geweldsslachtoffers in Zimbabwe. De regering is er niet op ingegaan en beperkingen op de media maken het moeilijk om de berichten na te trekken.
Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan vroeg zich zaterdag af waarom leiders van omliggende landen zich niet meer inspannen om een oplossing te vinden voor de situatie in Zimbabwe, die hij „nogal gevaarlijk” noemde. Annans opvolger Ban Ki Moon hoopt de kwestie Zimbabwe met Afrikaanse leiders te kunnen bespreken in de wandelgangen van een VN-conferentie in Ghana. Tsvangirai zou via Nigeria naar Ghana reizen en daar mogelijk een ontmoeting met Ban hebben.
In een poging aan de macht te blijven, grijpen Mugabe en zijn partij ZANU-PF intussen naar beproefde middelen. „Marteling en geweld nemen sterk toe in Zimbabwe”, stelde Georgette Gagnon, Afrikadirecteur van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een zaterdag verschenen rapport. „ZANU-PF-leden hebben martelkampen opgezet om mensen die ervan verdacht worden afgelopen maand op de (oppositionele) MDC te hebben gestemd, systematisch te selecteren, af te tuigen en te martelen.”
ZANU-PF-leden en hun bondgenoten komen overdag bijeen om doelwitten te selecteren. Volgens getuigen worden de verdachten vervolgens opgepakt en ’s avonds naar de kampen gebracht. Daar worden ze urenlang met houten stokken en legerknuppels geslagen, stelt de organisatie in een rapport. Human Rights Watch zegt donderdag en vrijdag meer dan dertig personen te hebben gesproken die ernstige verwondingen hebben opgelopen.