Economie

Citigroup: Miljardenverlies en veel banen weg

De Amerikaanse bank Citigroup heeft vrijdag een verlies gemeld van 5,1 miljard dollar (3,2 miljard euro) over het eerste kwartaal. In totaal schreef de bank in deze periode 16,9 miljard dollar af aan „risicovolle portefeuilles.” Het gaat hierbij vooral om verliezen in de hypotheeksector en bij de afdeling creditcards. Een van de gevolgen is dat Citigroup dit jaar 9000 banen extra schrapt bovenop de 4200 die al eerder waren aangekondigd.

Van onze correspondent
18 April 2008 21:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:45

„Uiteraard zijn wij niet blij met dit resultaat, maar gezien de risico’s die wij in de afgelopen periode zijn aangegaan, kwamen zij niet geheel onverwacht”, aldus Citigrouptopman Vikram Pandit. Hij nam de leiding van Citigroup eind vorig jaar over van Charles Prince, toen enkele prominente aandeelhouders zich ontevreden toonden over de resultaten van Citigroup.Citigroup ontstond in 1998 door de fusie van Citicorp en Travelers Group. Toenmalig topman Stanford Weill beloofde bezuinigingen en meer efficiëntie, maar die mooie resultaten bleven uit. „Citigroup leed in de afgelopen jaren onder de problemen die veel bedrijven kennen na een fusie en het ontbrak het bedrijf aan een doelgerichte, gestructureerde toekomstvisie. Toen Weill opstapte was Prince niet in staat om hierin verandering te brengen”, aldus analist Michael Branca van investeringsbank Lehman Brothers.

Pandit is van plan wél verandering te brengen. Hij heeft een reorganisatie van de bank ingezet en stuurt aan op een gedecentraliseerd beheer, waardoor de besluitvorming wordt versneld. Wall Street reageerde vrijdag positief op het resultaat van Citigroup, niet zozeer omdat het miljardenverliezen toejuicht, maar omdat het verlies niet ernstiger uitviel dan men verwachtte. Wat sommige analisten minder beviel, was het feit dat Pandit vrijdag geen prognose gaf voor de tweede helft van dit jaar. Hij wilde wel kwijt dat hij voor de geplande reorganisatie -lees: ontslaggolf- voor het tweede kwartaal een bedrag van 622 miljoen dollar heeft gereserveerd.

Pandit wil de internationale activiteiten van Citigroup uitbreiden en wat hij noemt „oneigenlijke” taken afstoten. In de laatste categorie valt de verkoop van Citi’s afdeling voor commerciële leningen aan General Electric eerder deze week. „Wij hebben onze liquiditeitspositie in de afgelopen maanden versterkt met 30 miljard dollar (aan leningen, red.) en hebben verder de noodzakelijke stappen genomen om onnodige risico’s te mijden”, aldus Pandit.

Minstens 9000 werknemers van Citigroup zullen dit niet meer meemaken, want hun banen worden geschrapt. Deze sanering komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 4200 banen. „Het zijn radicale ingrepen, maar zij bieden geen zekerheid dat Pandit de moloch Citigroup weer op de juiste koers krijgt”, meent Branca.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer