College: Gasstation in Wijngaarden
Het omstreden gascompressorstation komt zo goed als zeker toch in Wijngaarden.
Onder druk van de landelijke overheid is het college van de gemeente Graafstroom alsnog overstag gegaan, werd woensdag bekend. Maandag stellen B en W de gemeenteraad voor de Gasunie toch groen licht te geven. In ruil daarvoor heeft het college diverse toezeggingen van de Gasunie en de provincie in de wacht gesleept.Het voorstel betekent een complete ommezwaai van het college. Twee maanden geleden leek de komst van het station -dat de Gasunie nodig heeft om een nieuwe gaspijpleiding aan te leggen- ver weg. De gemeenteraad liet toen geen spaan heel van de milieueffectrapportage van de Gasunie en ging unaniem akkoord met het voorstel van het college om het rapport niet te aanvaarden.
De raad was van oordeel dat de Gasunie veel te snel Wijngaarden had uitgekozen als locatie voor het 8 hectare grote station. Bovendien vond de gemeenteraad het geheel landschappelijk niet inpasbaar en noemde het de plannen een aanslag op het Groene Hart. „Maar we kunnen niet om Graafstroom heen”, stelde Gasuniewoordvoerder M. Bosman destijds.
Het gemeentebestuur werd recent tijdens gesprekken met de Gasunie, de provincie en het ministerie van Economische Zaken duidelijk gemaakt dat er een nieuwe wet op stapel staat. „Het komt erop neer dat de gemeente per 1 juli de beslissingsbevoegdheid uit handen genomen wordt en dat deze naar het Rijk gaat. Daarom gaat het college nu akkoord. Op deze manier kunnen we nog meepraten en het maximale eruit slepen”, aldus gemeentevoorlichter Ada den Ouden woensdag. Daarbij gaat het onder meer om een zo goed mogelijke inpassing van het station in het landschap.
De Gasunie betaalt als wisselgeld 1 procent van de totale investering aan de gemeente. De 1,5 miljoen euro die dit oplevert, wordt geïnvesteerd in leefbaarheid binnen de gemeente. Den Ouden: „Het geld wordt gebruikt voor het opknappen van de dorpshuizen van Oud-Alblas en Wijngaarden. Dat zijn de kernen die de meeste hinder gaan ondervinden. Bovendien geeft de provincie toestemming om in Wijngaarden extra woningen te kunnen bouwen. Zo worden we er in zekere zin toch nog beter van.”
Carel de Knegt van de bewonersgroep Wijngaarden Ontploft is met stomheid geslagen. „Ik sta met mijn oren te klapperen. Het college is gezwicht voor de druk. Men volgt slaafs de keuze van de Gasunie. Dat verhaal over de zeggenschap van het Rijk is klinkklare onzin. En als de rijksoverheid ons dat inderdaad zou hebben opgelegd, had de gemeente altijd nog naar de Raad van State kunnen gaan. Het college heeft zich veel te snel gewonnen gegeven.”
Wijngaarden Ontploft heeft woensdag direct een nieuwsbrief de deur uit gedaan. „We hopen zo de publieke opinie te mobiliseren. Misschien dat de raad dan nog aan het denken wordt gezet. Ik verwacht dat het nog spannend wordt.”
Gemeentevoorlichter Den Ouden voorziet daarentegen geen politiek vuurwerk. „Misschien dat een paar fracties nog wat tegensputteren, maar ik denk dat de raad uiteindelijk eieren voor zijn geld kiest. Ik verwacht wel veel publiek. Half Wijngaarden komt kijken hoe het afloopt.”