Hogere straf voor dierenactivist
Minister Hirsch Ballin (Justitie) kijkt naar verhoging van de strafmaat voor radicale activisten die dwang gebruiken om hun doel te bereiken. Momenteel staat op misbruik van dwang maximaal negen maanden cel.
De minister deed zijn toezegging woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het geplande biotechnologische bedrijventerrein Sciencelink in Venray, dat is gedwarsboomd door acties en intimidatie van dierenactivisten. Hirsch Ballin zei dat ook de wetgeving tegen stalking mogelijk moet worden aangescherpt in de strijd tegen dit soort activisme.Dierenactivisten hebben investeerders in Sciencelink en een wethouder in Venray onder druk gezet door onder meer woningen te bekladden en een rouwkrans af te leveren. De combinatie van dit soort intimiderende acties kan worden aangemerkt als dwang, wat beter werkt dan vervolging voor bijvoorbeeld het spuiten van graffiti.
Bijna de voltallige Tweede Kamer sprak tijdens het overleg woensdag zijn frustratie uit over de wijze waarop radicale activisten de komst van het laboratoriumpark hebben tegengewerkt, omdat democratisch was besloten dat het bedrijventerrein er zou komen. „Het mensen angst aanjagen mag niet lonen. Dat is een volstrekt verkeerd signaal”, zei SP-Kamerlid De Wit. PvdA’er Heerts hekelde het gebruik van intimidatie, dat strafrechtelijk moeilijk is aan te pakken. Alleen de Partij voor de Dieren nam een minder hard standpunt in.
De VVD vindt dat het kabinet alles moet doen om ervoor te zorgen dat het laboratoriumpark, waar dierproeven zouden worden uitgevoerd, elders in Nederland terechtkan. Desnoods moet het bedrijvenpark met flinke overheidssubsidies worden opgetuigd, aldus Kamerlid Kamp. „We moeten nu de hakken in het zand zetten en zeggen: Dit pikken we niet.” Hij kreeg bijval van de PVV.
Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt het voorstel te ver gaan. Ze wil nieuwe initiatieven voor een laboratoriumpark ondersteunen, maar niet financieel. „Dat wordt onmiddellijk staatssteun genoemd.”
Ter Horst verwierp verder de kritiek van wethouder Heldens uit Venray dat ze hem in de kou heeft laten staan. De minister heeft geweigerd beveiligingskosten voor de wethouder op zich te nemen. Ze legde woensdag uit dat de beveiliging van lokale bestuurders niet haar taak is. „Dat is een taak voor de regionale politie, die ook de kosten moet dragen. Wij hebben verder alles gedaan om de Venray bij te staan.”