Krimpen en Capelle vieren feest rond stormvloedkering
De gemeenten Krimpen en Capelle aan den IJssel vieren op 30 augustus het 50-jarige bestaan van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel en de Algerabrug.
Op 22 oktober is het een halve eeuw geleden dat de bouwwerken officieel in gebruik werden genomen.De stormvloedkering was na de watersnoodramp in 1953 het eerste Deltawerk in de Hollandsche IJssel dat het achterland tegen hoge waterstanden moest beschermen.
In 1954 is met de bouw begonnen. Vier jaar later werd deze voltooid. In de afgelopen vijftig jaar is de schuif bij storm en hoog water ongeveer 350 keer gesloten geweest. Het afgelopen seizoen moest de stormvloedkering zelfs drie keer worden gesloten.
De brug vormt de verbinding tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel. Beide gemeenten, Rijkswaterstaat, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland pakken op 30 augustus flink uit met een publieksfeest.
Daaraan voorafgaand gaat eind mei een educatief programma van start voor de basisscholen en alle brugklassen uit het voortgezet onderwijs in Capelle en Krimpen.
Daarin wordt de nadruk gelegd op hoe de stormvloedkering werkt en op de klimaatverandering. Verder wordt er een reizende tentoonstelling georganiseerd met historisch materiaal, foto’s en interviews. Op 22 oktober vindt er een congres plaats dat gericht is op waterbeheerders.
Op 30 augustus kunnen mensen onder andere gratis varen op de Hollandsche IJssel, zijn er drakenbootraces, kinderprogramma’s, optredens van koren en muziekverenigingen, een lampionoptocht, een concert van de Marinierskapel en laat op de avond vuurwerk vanaf de stormvloedkering.