Arrestaties tijdens staking in Zimbabwe
In Zimbabwe zijn 36 personen gearresteerd die dinsdag met geweld geprobeerd zouden hebben mensen te laten deelnemen aan een door de oppositie uitgeroepen staking. Dat heeft de politie woensdag gemeld.
De regering had gewaarschuwd dat de politie hard zou optreden tegen stakers en er werd maar weinig gehoor gegeven aan de oproep van de oppositie, die met de staking wilde protesteren tegen het uitblijven van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 29 maart. Hoewel in Harare hier en daar barricades waren opgeworpen en er minder bussen reden dan normaal, waren de meeste winkels en banken open en was het druk in de binnenstad. De jongeren die in Harare en vier andere steden werden opgepakt hadden volgens de politie straten geblokkeerd, auto’s en bussen met stenen bekogeld en mensen verhinderd aan het werk te gaan.Oppositieleider Morgan Tsvangirai beschouwt zichzelf als de winnaar van de presidentsverkiezingen, maar volgens onafhankelijke waarnemers heeft hij net niet voldoende stemmen gehaald om een tweede ronde te kunnen vermijden. Hij heeft gezegd met een tweede ronde te kunnen instemmen als een door beide partijen en de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) geverifieerde telling inderdaad uitwijst dat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen.
De kiescommissie zegt de uitslag niet te kunnen bekendmaken omdat een deel van de stemmen wegens onregelmatigheden moet worden overgeteld. De districten waar dat voor geldt zijn volgens de niet–officiële uitslagen op een na allemaal aan de oppositie toegevallen. De oppositie wordt hierdoor gesterkt in haar overtuiging dat president Robert Mugabe de uitslag in zijn voordeel probeert te wijzigen.
Secretaris–generaal Ban Ki–moon van de Verenigde Naties drong er woensdag bij Zimbabwe op aan ervoor te zorgen dat de uitslag de wil van het volk weerspiegelt en niet wordt vervalst. Hij zei zich ernstig zorgen te maken over het lange uitblijven van de uitslagen. De Britse premier Gordon Brown en het hoofd van de Afrikaanse Unie, de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete, die met Ban aanwezig waren op een bijeenkomst van de VN–Veiligheidsraad over vrede en veiligheid in Afrika, maanden Zimbabwe ook de democratie te dienen door met een eerlijke uitslag te komen. Vooral Brown wond er geen doekjes om: ‘Niemand denkt, gezien de uitslagen bij de stembureaus, dat president Mugabe deze verkiezingen heeft gewonnen.’
Twee buitenlandse journalisten die op 3 april in Zimbabwe werden gearresteerd omdat ze de verkiezingen zouden hebben verslagen zonder dat ze daar toestemming voor hadden, zijn woensdag door de rechter vrijgesproken. De bewijzen die justitie voor de beschuldiging aandroeg deugden van geen kant, oordeelde de rechter. De twee, Barry Bearak van de New York Times en de Britse journalist Stephen Bevan, waren alweer een week op borgtocht vrij en mogen Zimbabwe nu verlaten. Bearak is al onderweg naar de Verenigde Staten, liet zijn krant weten.
De regering heeft veel journalisten accreditatie geweigerd en er zijn meerdere journalisten opgepakt voor het illegaal uitoefenen van hun beroep. Dinsdag werd een freelance cameraman opgepakt toen hij in Harare aan het filmen was, zei een verslaggever van het persbureau AP die er getuige van was.