AFM: Gericht optreden tegen slechte adviseurs
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) treedt dit jaar streng op tegen slecht adviserende bedrijven. De toezichthouder denkt daarbij aan boetes als de regels over hypotheken, consumptieve kredieten en beleggingsverzekeringen niet worden nageleefd.
Dat meldde de AFM dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag 2007. Zo vertoont de praktijk rond financiële bijsluiters en kredietreclames volgens de AFM nog tekortkomingen. Eventuele boetes voor hypotheekadviseurs zijn dit jaar te verwachten, aldus de AFM.De financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen is het afgelopen jaar verbeterd, stelt de AFM. De toezichthouder, die erop let dat beursgenoteerde bedrijven koersgevoelige informatie gelijktijdig naar buiten brengen, nam 28 formele toezichtsmaatregelen. Bij zeven ondernemingen leidde dit tot een persbericht met extra informatie.
De AFM wees vorig jaar 392 aanvragen van financiële dienstverleners voor een vergunning af, terwijl 1038 dienstverleners zelf hun aanvraag introkken. In totaal mogen nu ruim 11.000 aanbieders, adviseurs en bemiddelaars met een vergunning actief zijn.
Om fraude en bewuste benadeling van klanten te bestrijden nam de AFM in 2007 ruim honderd toezichtsmaatregelen tegen bedrijven. Hierdoor moesten dienstverleners de tent opdoeken, bestuurders aftreden of frauderende medewerkers hun biezen pakken.
AFM-voorzitter Hans Hoogervorst refereerde tijdens zijn toelichting op het jaarverslag diverse keren aan de huidige kredietcrisis en het feit dat het voor toezichthouders moeilijk is om te bepalen hoe financiële producten, waarin weinig wordt gehandeld, in de boeken moeten worden gewaardeerd. Aangezien er weinig handel is, kan er niet worden gerefereerd aan de marktprijs. Hij zei dat de Europese toezichthouders daarom in beraad zijn over de toepassing van de IFRS-boekhoudregels op de waardering van deze complexe producten.
Hoogervorst liet dinsdag ook weten dat uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat voormalig AFM-bestuurder Anne Willem Kist zich niet schuldig heeft gemaakt aan bewust handelen met voorkennis in aandelen Fortis. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar was op dat moment als lid van een bankconsortium volop verwikkeld in de overnamestrijd rond ABN AMRO.
De onderzoeksresultaten zijn voorgelegd aan het openbaar ministerie. Die kwam tot de conclusie dat aangifte niet zou leiden tot vervolging van Kist, aldus de AFM-topman.
Hoogervorst reageerde op berichtgeving in Het Financieele Dagblad, dat melding maakte over een niet-gepubliceerd onderzoek naar de kwestie.
Kist legde vorig jaar augustus zijn functie neer. Hij verklaarde toen dat hij zijn functie niet meer met voldoende gezag kon uitoefenen omdat er twijfels waren gerezen over het beheer van zijn effectenportefeuille door een vermogensbeheerder. Niet kon worden uitgesloten dat Kist toch zelf had gehandeld in individuele aandelen, aldus de verklaring destijds. Dat mogen AFM-medewerkers niet, juist met het oog op mogelijke voorkennis. Kist had over de kwestie zelf aan de bel getrokken.