Maoïsten aan kop in Nepal
De voormalige maoïstische rebellen in Nepal hebben het bij de verkiezingen van vorige week donderdag waarschijnlijk beter gedaan dan wie ook had durven voorspellen, zo blijkt uit de tussenstand van dinsdag.
Van de 207 districten waar de stemmen zijn geteld, wonnen de maoïsten er 114. De Nepalezen lijken zich massaal te hebben uitgesproken voor verandering.De verkiezingen van vorige week voor een grondwetgevende vergadering waren een belangrijk onderdeel van het vredesakkoord dat regering en rebellen in 2006 sloten. In het akkoord beloven de rebellen hun strijd, die aan meer dan 13.000 mensen het leven kostte, te staken en als politieke beweging door te gaan.
Ondanks hun voorsprong is het nog te vroeg om de maoïsten tot winnaar uit te roepen. Doordat er een ingewikkeld systeem wordt gehanteerd dat een combinatie vormt van rechtstreekse verkiezingen en evenredige vertegenwoordiging, kan de definitieve uitslag nog weken op zich laten wachten.
De maoïsten zijn in ieder geval verzekerd van een belangrijke stem in de totstandkoming van de nieuwe grondwet. Dit is slecht nieuws voor koning Gyanendra, omdat de voormalige rebellen er geen geheim van hebben gemaakt dat zij de afschaffing van de monarchie willen doorzetten. Door hun goede resultaat is wel de vrees weggenomen dat ze na de verkiezingen opnieuw de wapens zullen oppakken. Grote vraag is evenwel of de leiders die gewend waren op het slagveld bevelen uit te delen, bereid zijn tot de compromissen die nodig zijn voor een goed werkende democratie.
Ook is nog niet duidelijk hoe de internationale gemeenschap zal omgaan met de politieke ambities van de voormalige rebellen. De maoïsten staan nog steeds op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties.
De maoïsten zeggen dat het hun voornaamste doel is de bevolking meer welvaart te brengen, in eerste instantie met kapitalistische middelen. Daarmee verlaten ze de leer van Mao Zedong, die een massale boerenopstand voor zich zag om een eerlijker verdeling van de bestaansmiddelen tot stand te brengen. De Nepalezen, die met een gemiddeld maandloon van 15 euro weinig te verliezen hebben, lijken de door de maoïsten voorgestelde weg naar voorspoed een kans te willen geven. „We hebben de andere politici geprobeerd, we hebben de koning geprobeerd en we hebben gezien wat hij deed”, aldus zakenman Ram Gopal Sharma. „De maoïsten zeggen dat ze de handel zullen respecteren. Ik hoop dat ze hun woord houden.”