Berlijn voor terugkeer dienstplicht
Vertrekkend commandant der strijdkrachten Berlijn ziet er wel iets in om de militaire dienstplicht weer te activeren. Die kan helpen om het personeelstekort bij de krijgsmacht te bestrijden en brengt jongeren verantwoordelijkheidsbesef bij.
„Als jongeren ergens in investeren, krijgt de maatschappij direct meer waarde voor hen”, zei Berlijn dinsdag in de marge van een bijeenkomst in Den Haag.Het gaat Berlijn niet in de eerste plaats om discipline bijbrengen. „Discipline is maar een betrekkelijk belang. Wij zijn in onze maatschappij zo verwend. Het is niet verkeerd als jonge mensen zich daar bewust van zijn.” Hij wees in dit verband op de jonge mannen en vrouwen die naar Afghanistan zijn uitgezonden. „Zij realiseren zich dat een heleboel zaken in Nederland, zoals een bestuur of de politie, helemaal niet vanzelfsprekend zijn.”
Op dezelfde bijeenkomst zei Berlijn dat verslaggevers Nederlandse militairen in Uruzgan niet moeten confronteren met politieke vragen over de missie. Zij zouden zich meer moeten richten op de manier waarop de missie verloopt en onder welke omstandigheden de soldaten hun werk doen. De kritiek van Berlijn richt zich op journalisten die de militairen die in het veld hun werk moeten doen een microfoon onder de neus duwen om hun te vragen wat ze van een bepaalde politieke uitspraak vinden.
„Als minister Van Middelkoop zegt dat het nationale Afghaanse leger na 2010 zelf in staat moet zijn voor rust en stabiliteit in het land te zorgen, moet een verslaggever niet plompverloren een reactie daarop vragen aan een luitenant die op dat moment met zijn voeten in de modder bezig is met zijn taak.” Volgens Berlijn spelen de media in een dergelijke situatie de uitspraken van de minister en de reactie daarop van militairen tegen elkaar uit.
De Tweede Kamer debatteerde vanmiddag met staatssecretaris De Vries van Defensie over het oplopende personeelstekort bij de krijgsmacht. Er zijn momenteel meer dan 6000 vacatures. Veel militairen verlaten de dienst omdat ze te weinig duidelijkheid kunnen krijgen over een carrière binnen het leger. Ook vinden ze dat ze te weinig kunnen oefenen. Soldaten kiezen verder voor ander werk om vaker thuis te kunnen zijn.
De Vries wil het mogelijk maken voor militairen om een uitzending over te slaan. Bovendien wil hij gezinnen van uitgezonden militairen extra laten ondersteunen door scholieren in te schakelen die een maatschappelijke stage moeten lopen. De Vries wil in totaal 2000 stageplaatsen in het leven roepen.
PvdA-Kamerlid Eijsink verzette zich in het Kamerdebat tegen het plan om militairen te belonen voor het aanbrengen van nieuwe collega’s. Dat geld kan beter ergens anders aan worden besteed, vindt ze. SGP’er Van der Staaij pleitte ervoor om mensen die bij het leger willen gaan eerlijk voor te lichten over de risico’s die uitzendingen met zich meebrengen. Hij stelde ook voor om in uitzendgebieden meer niet-militairen in te schakelen voor bijvoorbeeld ontwikkelingswerk, om zo de druk op de krijgsmacht te verminderen.
Een meerderheid in de Eerste Kamer vindt dat Defensie structureel meer geld moet krijgen, bleek gisteren tijdens een debat. Daarvoor pleitte ook generaal Berlijn vanmorgen op Radio 1.
De situatie van de eind maart in Uruzgan gewond geraakte huzaar der eerste klasse Ronald van Dort is nog steeds „zeer, zeer kritiek”, zei minister Van Middelkoop (Defensie) gisteren in de Eerste Kamer. De 26-jarige Van Dort, wiens benen zijn geamputeerd, wordt nog steeds behandeld in het militair hospitaal in Utrecht. „Onze gedachten en gebeden zijn bij hem”, aldus de minister.