Binnenland

„Mensenrechtensituatie in Nederland valt tegen"

De mensenrechtensituatie in Nederland valt tegen. Dat zei Friederycke Haijer, coördinator Gelijke Rechten van de katholieke mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax, dinsdag in Genève.

ANP
15 April 2008 17:11Gewijzigd op 14 November 2020 05:44

Staatssecretaris Albayrak (Justitie) werd tijdens een bijeenkomst van de VN–mensenrechtenraad drie uur lang ondervraagd door vertegenwoordigers van circa negentig landen over de mensenrechtensituatie in Nederland.Nederland kampt met problemen die vergelijkbaar zijn met die van andere westerse landen en doet het heel aardig, aldus Haijer. „Maar doordat Nederland altijd zeer kritisch is op andere landen over de mensenrechten, wekken de autoriteiten de indruk dat hier alles perfect is. Dan valt het toch een beetje tegen".

Nederland heeft bijvoorbeeld nog geen nationaal instituut voor de mensenrechten, „terwijl wij andere naties daar op aanvallen", zei Haijer. Volgens haar wordt zo’n instituut internationaal als erg belangrijk gezien. Enkele organisaties in Nederland werken er al aan. Haijer hoopte dat het aan het eind van dit jaar is voltooid, maar Albayrak noemde geen datum.

Andere kritische punten die aan de orde kwamen, waren discriminatie van minderheden, zwarte scholen, de brandveiligheid van detentiecentra, geweld tegen vrouwen, gezondheidszorg voor asielzoekers en late rapportages aan de VN.

De internationale gemeenschap beschouwt het bestaan van zwarte en witte scholen als een zeer ernstige mensenrechtenschending. Volgens de Nederlandse overheid is het geen beleid, maar bestaat het wel. Albayrak zei het probleem te gaan aanpakken, „maar was niet heel concreet", aldus Haijer.

De internationale gemeenschap maakte zich daarnaast zorgen over de gezondheidssituatie van asielzoekers in Nederland. In asielprocedures wordt onvoldoende rekening gehouden met de gezondheidstoestand van de betrokkene. Albayrak erkende het probleem en zei er „binnenkort" via een kamerbrief op terug te komen.

Mensenrechtenorganisaties laakten de groeiende polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Zij willen dat de regering meer doet aan discriminatie van moslims. Albayrak verwierp het verwijt weinig te doen. „ Het respecteren van de vrijheid van geloof is het belangrijkste thema in het integratiebeleid", aldus Albayrak. „De regering is er stellig van overtuigd dat de ’echte’ interactie tussen mensen met verschillende achtergronden de islamofobie helpt te bestrijden".

Haijer loofde de open houding van de vijftien koppen tellende Nederlandse delegatie. Zij stonden open voor kritiek en beloofden aan bijna alles te werken. „Daar zullen wij ze natuurlijk aan houden", zei Haijer. Ook was Nederland het eerste land dat deelnam aan een bijeenkomst van mensenrechtenorganisaties die volgde op de VN–raad. „Veel landen willen kritische mensenrechtenorganisaties juist zoveel mogelijk buiten de deur houden", merkte Haijer op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer