Eerste paal kerk gg Emmeloord
Na een korte bijeenkomst in de huidige kerkgebouw heeft oud-ouderling J. van der Knijff, geassisteerd door de voorzitter van de kerkenraad, ouderling T. Schultink, zaterdag de eerste paal geslagen van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Emmeloord. Vooraf mochten de aanwezige kinderen met verf de eerste paal voorzien van hun handafdruk of handtekening.
De gereformeerde gemeente te Emmeloord bestaat dit jaar vijftig jaar. Het huidige kerkgebouw met ongeveer 400 zitplaatsen op de hoek Meldestraat/Espelerlaan dateert uit september 1959. Vanwege een gestage groei van de gemeente en een nijpend tekort aan kerk- en zaalruimte werd eind vorig jaar door de leden besloten tot nieuwbouw. Het besluit werd bespoedigd doordat de gemeente Noordoostpolder een unieke bouwlocatie aanbood aan het Reestdal in Emmeloord. De bouwplaats ligt slechts 800 meter verwijderd van het huidige kerkgebouw aan de rand van de nieuwbouwwijk De Es.Als alles volgens planning verloopt zal de bouw van de nieuwe kerk met ongeveer 800 zitplaatsen in mei volgend jaar zijn afgerond.
50 jaar cgk Kerkwerve
KERKWERVE - De christelijke gereformeerde kerk te Kerkwerve bestond 14 februari 50 jaar. Zaterdag 17 mei willen de kerkenraad en gemeente van Kerkwerve dit gedenken. ’s Middags van 16.00 tot 17.00 uur is er een receptie. ’s Avonds is er een herdenkingsbijeenkomst, waaraan onder anderen de oud-predikanten van de gemeente een bijdrage zullen leveren. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur. Die avond wordt ook het jubileumboek gepresenteerd.
Belangstellenden, in het bijzonder ook oud-leden, zijn van harte uitgenodigd de receptie en de herdenkingsbijeenkomst te bezoeken. De activiteiten vinden plaats in en rond het kerkgebouw van de gemeente aan de Beatrixstraat 5 te Kerkwerve.
Het jubileumboek dat ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum is samengesteld is te bestellen bij ds. A. C. Uitslag, Kerkweg 1a, 4321 AB Kerkwerve, tel. 0111-450920 of via a.c.uitslag@kliksafe.nl.
Verbouwing gg Kootwijkerbroek
KOOTWIJKERBROEK - De gereformeerde gemeente te Kootwijkerbroek heeft donderdag tijdens de Bijbellezing haar uitgebreide kerkgebouw in gebruik genomen. Tijdens de bijeenkomst ging de plaatselijke predikant, ds. G. Beens voor.
In verband met de gestage groei van de gemeente moest het kerkgebouw opnieuw uitgebreid worden. Tien jaar geleden werd er aan de rechterkant van de preekstoel een uitbouw met galerij gerealiseerd. Dat leverde toen 450 extra zitplaatsen op. Nu is aan de linkerzijde van de preekstoel een uitbouw met galerij gekomen. Ook deze verbouwing levert 450 extra zitplaatsen op. Het totaalaantal zitplaatsen komt nu op ongeveer 1750, zo vertelt ouderling H. Brons, voorzitter van de bouwcommissie, desgevraagd.
Behalve de uitbreiding van het aantal zitplaatsen is ook de consistorie grondig verbouwd en uitgebreid. Verder is de ontvangsthal vergroot. De totale bouwkosten bedragen 1,3 miljoen euro.
Op dit moment is er bij de kerk nog een flink tekort aan parkeerplaatsen. In overleg met de burgerlijke gemeente is afgesproken dat de kerkgangers vanaf juli op zondag gebruik mogen maken van het parkeerterrein bij het Kulturhus, dat op dit moment in aanbouw is.
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Kootwijkerbroek dateert uit 1989. Al sinds begin jaren tachtig kent de gemeente een sterke groei. Zo kwamen er vorig jaar 170 leden bij. Het totaalaantal leden bedraagt nu ongeveer 2280.
Restauratie kerk Goudswaard
GOUDSWAARD - De hervormde gemeente te Goudswaard hoopt zaterdag haar gerestaureerde kerkgebouw weer in gebruik te nemen. De kerk is aan de buitenzijde voorzien van een derde wijzerplaat. Ook is de uit 1637 daterende torenspits opnieuw gedekt met leien.
Ook van binnen is de kerk grondig aangepakt. In de kerkzaal zijn de door het vocht in de muren aangetaste muurstijlen vervangen en is het gewelfhout vernieuwd. Verder is de kerkzaal van een nieuwe pleisterlaag voorzien.
Over de ouderdom van de kerk bestond veel onduidelijkheid. Aan de hand van een combinatie van bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzoek blijkt inmiddels dat de toren en de klokkenstoel vrijwel zeker uit de tweede helft van de 15e eeuw dateren. Daarmee zijn het, met de klokken, de enige overgebleven delen van de oorspronkelijke kerk die op dezelfde plaats heeft gestaan. De kerkzaal is hoogstwaarschijnlijk rond 1725 opnieuw opgetrokken.
De heringebruikneming van de kerk vindt zaterdag plaats in een dienst die om 10.00 uur begint. ’s Middags is er gelegenheid om van 14.00 tot 17.00uur de gerestaureerde kerk te bezichtigen. ’s Avonds is er om 20.00 uur een orgel- en zangavond met Rien Donkersloot als organist. De hele dag is iedereen van harte welkom. Het gehele verloop van de restauratie is te zien op de website van de kerk: www.hervormdegemeente.nl/goudswaard/.
Toren Den Helder in de steigers
DEN HELDER - De toren van de Nieuwe Kerk in Den Helder staat sinds begin deze maand in de steigers. De hele kerktoren wordt gerestaureerd. Zo worden onder andere het houtwerk aan de buitenzijde en het uurwerk vervangen. Ook wordt de haan op de toren opnieuw in het bladgoud gezet. Het is de bedoeling dat de klus in de eerst week van juli geklaard is. De kerk blijft tijdens de restauratie op de gewone uren open.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.