Buitenland

Links radicalen weggestemd in Italië

De Italiaanse parlementsverkiezingen van zondag en maandag hebben een reeks prominente politici van radicaal links van hun zetel beroofd. De communisten en socialisten zijn praktisch weggevaagd uit de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Ze zijn daarmee straks voor het eerst in de geschiedenis van de Italiaanse republiek niet meer in de volksvertegenwoordiging vertegenwoordigd.

ANP/EFE
15 April 2008 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:44

Een links partijenverbond van de Rifondazione Comunista van Fausto Bertinotti, de Partij van de Communistische Italianen van Oliviero Diliberto, de socialistische partij Democratisch Links van Piero Fassino en de Federatie van de Groenen van de scheidende minister van Milieu, Alfonso Pecoraro Scanio haalt de kiesdrempel van 4 procent niet, zo werd in de nacht van maandag op dinsdag bekend.Hetzelfde overkwam ter rechterzijde van het politieke spectrum Daniela Santanche, kandidate voor het premierschap van de uiterst rechtse La Destra (Rechts). Ze won net als haar partijgenoten Francesco Storace en Teodor Buentempo geen zetel.

De woordvoerder van de Rifondazione Comunista in de senaat, Giovanni Russo Spena, weet het verdwijnen van de reeks kleine linkse partijen aan de hevige polarisatie in de campagnes door de grotere partijen van Silvio Berlusconi (Volk van de Vrijheid) en Walter Veltroni (Democratische Partij).

De uitslagen zijn dinsdagmorgen nog niet allemaal bekend maar naar het zich laat aanzien zullen de meeste kleine partijen niet terugkeren in het 630 zetels tellende lagerhuis of de 322 zeteld tellende senaat.

De partijleider van de christendemocraten, Pierferdinando Casini, schat dat er slechts vijf partijen overblijven in het lagerhuis waar nu nog twintig partijen parlementsleden hebben. De christendemocraten behoren naar verwachting tot de kleine overlevers net als de anti–immigratiepartij van Umberto Bossi uit Noord–Italië, de Lega Nord.

De grootste partij is Il Popolo della Libertá van Silvio Berlusconi. Hij zei maandagavond vijf jaar te willen regeren. Hij krijgt een gedegen meerderheid samen met coalitiepartners uit het noorden, de Lega Nord, en het zuiden van het land, de Movimento per l’Autonomia. Berlusconi zei graag de huidige Europese Commissaris Franco Frattini minister van Buitenlandse Zaken te willen maken en Giulio Tremonti minister van Economische Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer