Koloniaal verleden helpt Nederlandse banken in VS
Nederlandse banken en verzekeraars zijn succesvol in Amerika door de wijze waarop het bedrijfsleven is georganiseerd. Onder meer onze open economie, ons koloniaal verleden en risicomijdend gedrag hebben een positieve invloed op expansie in de VS. Dat concludeert historica Gerarda Westerhuis in haar proefschrift, waarop ze woensdag promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Westerhuis onderzocht het vorig jaar overgenomen ABN Amro, verzekeraar Nationale Nederlanden, Rabobank en hun rol in Amerika in de periode van 1965 tot 2005. „Nederland is altijd al een klein land geweest, maar wel met een open economie", aldus Westerhuis. „Met name de voorgangers van ABN Amro waren al vroeg internationaal actief door het koloniale verleden van Nederland. Maar ook Nationale Nederlanden was er vroeg bij. Rabobank ging pas in de jaren ’80 naar het buitenland. Doordat de bank weinig buitenlandse ervaring had, duurde het langer om succesvol te worden".Nederlandse banken vertonen volgens Westerhuis risicomijdend gedrag. Ze doen het volgens de promovenda vooral goed in verzekeringsactiviteiten en bankieren, en zijn minder succesvol in zakenbankieren. Dat komt volgens Westerhuis onder meer omdat de zeer hoge beloningen van de zakenbankiers kunnen leiden tot veel interne discussies.
Op geografisch gebied is er volgens haar sprake van verschillen. De bedrijfscultuur in het middenwesten bijvoorbeeld, waar ABN Amro met de Amerikaanse dochter LaSalle de markt veroverde, sluit beter aan bij de Nederlandse gebruiken dan New York.